TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Optinen tiedonsiirto nykyaikana

Pääsivu
Alkuajat
Keskiaika
Nykyaika
Suomi
Yhteenveto




Tästä sivusta vastaavat:

Toni Mäki tmaki@cc.hut.fi

Sami Tähtinen stahtine@cc.hut.fi

Henri Ståhl hstahl@cc.hut.fi

Sähkölennättimien yleistymisen jälkeen optisen tiedonsiirron merkitys pieneni, mutta nykyään valo tekee uutta tulemista.

Optinen tiedonsiirto on toki säilyttänyt merkityksensä perinteisessä muodossa mm. armeijan ja merenkulun sovelluksissa. Esimerkkeinä varoitusmerkit, erilaiset merkkivalot, morsetus valon avulla jne.

Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana digitaalitekniikan kehittyessä on valokaapelien merkitys tiedonsiirrossa merkittävästi lisääntynyt. Puhelinverkkojen runkoverkkoa uudistetaan valokaapelipohjaiseksi hyvää vauhtia.

Valokaapelien merkitys tulee lähitulevaisuudessa edelleen kasvamaan. On tultu tilanteeseen jossa elektroniikka, ei niinkään valokaapelian ominaisuudet, asettaa rajat tiedonsiirron nopeudelle. Tilannetta voidaan verrata muutaman vuosisadan takaiseen tilanteeseen, jossa siirtotien nopeus oli lähes rajaton, mutta linkit (lennättimiä hoitavat ihmiset) määräsivät yhteyden nopeuden.

Tutkimme seuraavaksi optisen tiedonsiirron kehitystä Suomessa.

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 23.11.1998 19:59.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/15/nykyaika.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]