TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


Kurssin S-38.118 harjoitustyö
Jussi Hynninen
HTML, Telepolitiikka EU:ssa
Eeva-Liisa Vuolle
Valvonta, UMTS
Sanna Santajärvi
Telepolitiikka Suomessa ja EU:ssa

Pääsivu
Telepolitiikka Suomessa
Valvonta
UMTS-luvat
Telepolitiikka Euroopan unionissa

Lähteet
Sanasto

Telepolitiikka Suomessa

Tieto- ja viestintätekniikoiden kehitys on aiheuttanut suuria taloudellisia ja yhteiskunnallisia muutoksia. Nykyään puhutaankin tietoyhteiskunnasta eli yhteiskunnasta, jossa tieto ja sen siirtäminen näyttelevät suurta osaa. Merkittävä osuus tietoyhteiskunnan sisällöstä tulee uusista palveluista, kuten internetistä, sähköpostista, multimediasovelluksista sekä yhä enemmän viihteestä. Teleala onkin ehkä maailman nopeimmin kasvava talouden ala. Telepolitiikka käsittelee telealan kansallisia ja kansainvälisiä linjauksia. Suomessa telemarkkinoita sääntelee telemarkkinalaki. Televiestintäasioista vastaa Suomessa liikenneministeriö ja hallinnointia hoitaa Telehallintokeskus.

Telepolitiikan tavoitteena on kehittää ja edistää viestintäpalveluiden käyttöä ja tehokkaita telemarkkinoita. Suomessa tähän pyritään muun muassa ylläpitämällä elinkeinoelämälle suotuisaa ympäristöä lakien ja säädösten puitteissa. Lisäksi Suomi osallistuu viestintäalan sekä kansalliseen että kainsainväliseen yhteistyöhön. Laajemmasta näkökulmasta katsottuna telepolitiikka sisältää myös toiminnan tietoyhteiskuntatapolitiikan tavoitteiden tukemiseksi. Julkinen sektori osallistuu elinkeinotoiminnan edistämistä palveleviin hankkeisiin. Muihin maihin verrattuna Suomen telepolitiikka on varsin liberaalia sekä kilpailua suosivaa. Suomen hallitus tukee tiedonvälityksen moniarvoisuutta ja monimuotoisuutta. Tämä on suomalaisen viestinnän peruslinja, jolla on saavutettu hyviä tuloksia. Suomessa onkin kansakunnan kokoon nähden monipuolinen ja laadukas joukkoviestintäjärjestelmä.

Suomi jakoi kolmannen sukupolven matkaviestinluvat maaliskuussa 1999 ensimmäisenä maailmassa. Monissa maissa toimilupia on huutokaupattu, mutta Suomessa luvat olivat maksuttomia. Suomi on vastustanut huutokauppoja, koska ne on nähty välillisen verotuksen muotona, joka hidastaa uusien teknologioiden leviämistä. Suomen telepolitiikkaan ei ole kuulunut tukea viestintäpalveluita julkisin varoin, niitä ei haluttu myöskään verottaa.

Sähköisten palvelujen tarjonnan ja kysynnän lisääntyessä kiinnitetään tiedonsiirtonopeuksiin entistä enemmän huomiota. Suomessa katsotaan, että julkisen vallan tulee edistää nopeiden tiedonsiirtoyhteyksien leviämistä, koska palveluiden käyttö on nopeilla yhteyksillä tehokkaampaa sekä käyttäjille miellyttävämpää.

Ruotsin päätettyä valtion osallistumisesta maan kattavan nopean tietoliikenneverkon rakentamiseen, nousi kysymys yhteiskunnan roolista verkkojen tuotannossa esille myös meillä. Valtiollisen teletoiminnan yksityistämisen jälkeen ei kuitenkaan julkinen valta Suomessa ole ollut mukana tämänkaltaisten palveluiden rakentamisessa. Tämä johtuu pitkälti siitä, että julkisen vallan mukana olon katsotaan vääristävän kilpailua jo vapautetuilla markkinoilla. Suomen telepolitiikan lähtökohtana on poistaa esteitä teknologian kehityksen ja eri tekniikoiden kilpailun tieltä. Tällöin kaikkien teknologioiden käyttö tuleen tehdä mahdolliseksi julkisen vallan ja lainsäädännön mitään niistä suosimatta tai rasittamatta.

Yhteistä suunnitellulle telealan politiikalle niin kansallisilla tasoilla kuin yhteisönkin tasolla on ollut pyrkimys vastata globaalin tietoyhteiskunnan asettamiin haasteisiin ja kehittää globaalissa kilpailussa pärjäävä tietoyhteiskunta. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi on nähty välttämättömäksi luoda kilpailulle vapaat telemarkkinat, jossa julkisen vallan keskeisimmäksi tehtäväksi on asetettu pelisääntöjen laatiminen ja kilpailusääntöjen noudattamisen valvonta. EU:n tasolla tapahtunut telepolitiikan tavoitteiden asettaminen on merkittävästi jouduttanut kansallisten markkinoiden avautumista kilpailulle.


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 11:00
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/9/suomi.shtml