TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
 

                               SIIRTYYKÖ PUHELINLIIKENNE INTERNETIIN



 
 
Johdanto

Viestin kulku erilaisissa verkoissa

Puheesta IP-paketiksi

Erilaisia IP-puheluita

Tarvittavat laitteet

Palvelun laadusta

Tulevaisuus

Tekijät

Lähteet

Erilaisia IP-puheluita

Internet-puhelun muodostuminen ja puitteet voivat vaihdella laajasti. Puhelut luokitellaankin yleensä sen mukaan, millaisesta päätelaitteesta puhelu soitetaan ja millaiseen siinä otetaan yhteys.

Tietokoneesta tietokoneeseen

Kahden mikrotietokoneen välillä muodostettava puhelu kulkee kokonaan IP-verkossa eli kaikille tutussa internetissä. Puhelu edellyttää, että samanlaiset internet-puheluohjelmat ovat päällä kummassakin tietokoneessa. Tällaisista ohjelmista tunnetuin lienee Microsoftin NetMeeting, joka on ilmainen ja sisältää runsaasti aputoimintoja, kuten käyttäjähakemiston, whiteboard-sovelluksen, videoneuvottelun yms.

Tietokoneesta puhelimeen

Tässä vaihtoehdossa puhelu kulkeutuu kustannusten minimoimiseksi IP-verkossa aina lähinnä vastaanottavaa puhelinta olevaan yhdyskäytävään, josta eteenpäin viimeinen osuus käyttää perinteistä puhelinverkkoa. Koska viimeinen osuus on maksullinen, tarvitaan tällaisiin puheluihin palveluntarjoaja, jolta puheaikaa ostetaan etukäteen.

Puhelimesta puhelimeen

Helpoin tapa soittaa puhelu on tietysti - käyttää puhelinta! Tämä vaihtoehto ei edellytä tietokonetta tai mitään muutakaan lisälaitetta. Soittajan tarvitsee ainoastaan valita suuntanumeron avulla operaattori, joka ohjaa puhelun yhdyskäytävän läpi IP-verkkoa pitkin edelleen vastaanottajaa lähinnä olevaan yhdyskäytävään. Koska IP-verkon osuus puhelusta on ilmainen, tämä tuo merkittäviä säästöjä etenkin ulkomaanpuheluissa. Moni operaattori onkin viime vuosina näyttävästi mainostanut poikkeuksellisen edullisia ulkomaanpuheluja..

Puhelimesta tietokoneeseen

Tämäkin vaihtoehto on teoriassa mahdollinen aivan vastaavalla tekniikalla kuin muutkin, mutta siitä ei ole juuri puhuttu: ongelma on se, missä välikädessä pyörisi se sama puhelinohjelma, joka on vastaanottajan tietokoneella. Puhelinohjelmat kun yleensä vaativat saman ohjelman toiseen päähän toimiakseen, ja tämänhetkinen eri ohjelmien kirjo on runsas.


 
 





Seuraava sivu


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 29.11.2000 15:32
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/52/puheluita.shtml