TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
 

                               SIIRTYYKÖ PUHELINLIIKENNE INTERNETIIN



 
 
Johdanto

Viestin kulku erilaisissa verkoissa

Puheesta IP-paketiksi

Erilaisia IP-puheluita

Tarvittavat laitteet

Palvelun laadusta

Tulevaisuus

Tekijät

Lähteet

Internet

Internet on koko maailman kattava tietoliikenneverkko. Se on kehittynyt alunperin USA:n armeijan ARPANET-verkosta, jonka ensimmäiset solmukoneet pystytetiin jo vuonna 1969. Tarkoituksena oli perustaa verkko, joka ei olisi altis ulkoisille hyökkäyksille toisin kuin yhden keskustietokoneen varassa toimivat verkot. Sittemmin armeijan verkko on eriytynyt huimaa vauhtia kasvavasta Internetistä, jota pääsee käyttämään kuka vaan tavallinen pulliainen.

Internet-verkko koostuu lukuisista määristä erilaisia pienempiä verkkoja, jotka on yhdistetty toisiinsa reitittimien avulla. Internetillä ei siis ole mitään varsinaista keskusta, vaan viestit kulkevat eri verkkojen välillä määränpäähänsä. Verkkojen välillä olevat reititin tutkii, minne paketti on matkalla, ja lähettää sen eteenpäin seuraavalle reitittimelle. Näin paketti viimein löytää määränpäähänsä. Useat eri reitit ovat mahdollisia, ja saman viestin eri osaset voivat käyttää eri reittejä. Useaa kautta linkitetystä verkosta on selvää etua, sillä jonkin yhteyden katketessa reititys voidaan aina hoitaa toista yhteyttä pitkin. Kuitenkin Internetin rakenne tekee siitä myös tavallaan hallitsemattoman.

Intenetiin voi olla yhdistettynä hyvinkin erilaisia verkkoja, mutta Internetin yhteyskäytäntöjen, IP-protokollien, ansiosta viestinvälitys erilaisten verkkojen välillä onnistuu. Verkkojen fyysinen rakenne tavallaan kätketään käyttäjiltä. Viesti siis kulkee vastaanottajalle ilman, että käyttäjät tietävät, onko viesti kulkenut matkallaan kuparisessa puhelinkaapelissa, koaksiaalikaapelissa, optisessa kuidussa vai vaikkapa sähköverkossa.
 
 





Seuraava sivu


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 29.11.2000 15:31
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/52/Internet.shtml