TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


Teletekniikan harjoitustyö  -  Viimeinen maili

 


Johdanto

Laajakaistayhteydet

Vaikutus
Monopoleihin

Mitä mahdollisuuksia
kotitalouksille?

Laajakaistayhteyksien
pullonkaulat

 

 

Tekijät:
Manne Juntunen:
Johdanto, Mahdollisuudet
Sami Soini:
Monopoli, Pullonkaulat
Carl Wahlberg:
Tekniikka, HTML-toteutus

Johdanto

Internetin käytön kasvaessa ja kasvaessa on selväää, ettei tavallinen modeemi tai ISDN-liittymä ole riittävä lähellekkään kaikille käyttäjille. Erilaisia nopeampia, ns. laajakaistayhteyksiä, on tarjolla, mutta riittävätkö nekään todelliseen tehokäyttöön. Vasta kehitysvaiheessa olevat erilaiset streaming-tyyppiset palvelut (puhe, videokuva) vaativat leveän kaistan, jotta tarvittava bittivirta voi siirtyä. Erilaisia pullonkauloja syntyy usein jo käyttäjän ja runkoverkon välille. Esimerkiksi kaapelimodeemin kuten myös ADSL:n linja jaetaan useiden käyttäjien kesken ja koska käyttäjät kuitenkin lisääntyvät hidastuminen on lähes varmaa samalla kun palvelut vaativat enemmän ja enemmän siirtokaistaa.

Puhelinyhtiöillä on kaikennäköistä menetettävää. Nykyään käytetään paljon kännyköitä, äärimmäisen kunnianhimoinen UMTS-verkko on tulossa ja perinteisille lankalinjoille tulee lisääntyvässä määrin dataliikennettä. Modeemien ja ISDN-laitteiden kanssa puhelinlinjoja hyödyntävät ADSL-linjat, jotka ovat kuitenkin vielä aika harvojen herkkua. ADSL vaatii laadukkaan puhelinkaapelin, vähän liitoksia ja lyhyen etäisyyden puhelinkeskuksesta. Haja-asutusalueelle ADSL ei tule varmaankaan koskaan leviämään. Kaapelitelevision alueella voidaan useassa kaupungissa käyttää kaapelimodeemeja. Lisäksi varsinkiin moniin opiskelija-asuntoihin asennetaan valmiiksi lähiverkko ja siihen sopivat piuhat.

Työryhmämme pyrki selvittämään tätä ’viimeinen maili’ ongelmaa eli missä ongelmat sitten syntyvät ja mitä niiden eteen voisi tehdä. Tuomme esiin erilaisia laajakaistayhteyksiä ja niiden suurimpia ongelmia. Erilaiset taloudelliset asiat on sivuutettu lähinnä huomatuksilla, koska tilanne elää tällä hetkellä koko ajan, ja aiheemme käsittelee kuitenkin tulevaisuutta.

Seuraava sivu


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 17:08
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/48/index.shtml