TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


Teletekniikan harjoitustyö  -  Viimeinen maili

 


Johdanto

Laajakaistayhteydet

Vaikutus
Monopoleihin

Mitä mahdollisuuksia
kotitalouksille?

Laajakaistayhteyksien
pullonkaulat

 

 

Tekijät:
Manne Juntunen:
Johdanto, Mahdollisuudet
Sami Soini:
Monopoli, Pullonkaulat
Carl Wahlberg:
Tekniikka, HTML-toteutus

Miten laajakaistayhteydet vaikuttaa puhelinyhtiöiden monopoleihin

Ennen internetliikennettä, paikalliset puhelinyhtiöt hallitsivat kaikkea puhelin- ja fax-liikennettä. Myös ensimmäisten modeemien aikana kaiken laskutuksen hoiti paikallinen puhelinyhtiö. Palveluntarjoajia oli tosin jo muitakin, mutta se ei suuremmin verottanut puhelinyhtiöiden tuloja. Vasta laajakaistayhteyksien kanssa puhelinkaapelin liikenteestä on laskutuksen hoitanut joku muu kuin verkon omistaja. Paikallinen puhelinyhtiö esim. HPY vuokraa verkkoaan muille palveluntarjoajille. HPY menettää markkinaosuuttaan, mutta saa samalla verkkonsa vuokrasta kunnollisen korvauksen. Ja monien palveluntarjoajien mukaan HPY perii verkkonsa vuokrasta aivan liian kovaa hintaa. Siksi suurimmat palveluntarjoajat ovatkin rakentaneet pienimuotoista valokaapeliverkkoa pääkaupunkiseudulle. Tilanne muuttuu kuitenkin vuoden 2001 alusta, jolloin astuu voimaan uusi laki, jonka mukaan varkon omistajan on vuokrattava verkkoansa kohtuulliseen hintaan, jos sillä on ylikapasiteettia. Ei ole järkevää rakentaa montaa päällekkäistä verkkoa kaupunkialueelle koska kadut olisi aina revittävä auki kun uusi operaattori aloittaa toimintansa.

Ensi vuoden alussa aloittaakin muutama uusi palveluntarjoaja toimintansa ADSL:n välityksessä. Ainakin Alma Media on jo markkinoinut omaa liittymäänsä. Hintojen on luvattu olevan huomattavasti edullisempia kuin HPY:llä tällä hetkellä. Vapautuva kilpailu lopettaa ainakin ADSL:n kohdalla paikallisten puhelinyhtiöiden monopolin. Monopoli murtuu myös modeemi- ja ISDN-yhteyksissä, mutta ADSL:n hintojen laskiessa niiden merkitys tulee vähenemään. Laajakaistayhteydet mahdollistavat myös perinteisiä lankapuhelimia halvemmat IP-puhelut, joten monopoli myös perinteisessä puhelinliikenteessä murtuu.

Kaapelimodeemi ja WLAN eivät ole riippuvaisia kiinteästä puhelinverkosta. KaapeliTV-verkon omistaa helsingissä palveluita tarjoava yhtiö, joka tarjoaa kilpailevaa liittymää puhelinyhtiöden internetliittymien rinnalle. WLAN palveluita voi tarjota kuka vaan, koska toiminta ei vaadi kuin ilmoituksen Liikenneministeriöön. WLAN ja kaapelimodeemi pienentävät entisestään puhelinyhtiön osuutta internetpalveluiden tarjoajana. Kaapelimodeemikokeilu on tullut helsingissä siihen pisteeseen, että sen markkinointi käynnistyy agressiivisesti joulukuun 2000 aikana. HTV on rakentanut uudenlaisen laajakaistaportaalin, jossa voi katsella tulevien elokuvien trailereita, kuunnella radiokanavia ja pelata tietokonepeleja. Portaali on avoin vain kaapelimodeemikäyttäjille, joten sen avulla on tarkoitus houkutella uusia asiakkaita. Myös Jippii Group:in WLAN alkaa pääkaupunkiseudulla kattaa tärkeimmät alueet. Siispä alkuvuodesta on luvassa kovia tarjouksia laajakaistayhteyksistä. Mukana kilpailussa asiakkaista ovat ainakin mediataloista Alma Media ja SanomaWSOY sekä perinteisistä internetpalveluntarjoajista Elisa ja Sonera sekä Jippii Group.

Edellinen sivu  |  Seuraava sivu


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 17:08
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/48/sivu3.shtml