TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


Teletekniikan harjoitustyö  -  Viimeinen maili

 


Johdanto

Laajakaistayhteydet

Vaikutus
Monopoleihin

Mitä mahdollisuuksia
kotitalouksille?

Laajakaistayhteyksien
pullonkaulat

 

 

Tekijät:
Manne Juntunen:
Johdanto, Mahdollisuudet
Sami Soini:
Monopoli, Pullonkaulat
Carl Wahlberg:
Tekniikka, HTML-toteutus

Vaihtoehtoiset tekniikat perinteiselle modeemi ja ISDN-yhteydelle

Vielä joitakin vuosia sitten ainoa mahdollisuus saada Internet-yhteys kotiin, oli hankkia ISDN-liittymä tai tyytyä normaaliin puhelinliittymään kytkettyyn modeemiin. Vuosien 1999 ja 2000 aikana itsensä läpi lyönyt ADSL-liittymä sekä muut lähes vastaavat yhteysmuodot ovat avaamassa uusia mahdollisuuksia Internetin suurkuluttajille. Muita vaihtoehtoisia laajakaistainternetyhteyksiä ovat mm. SDSL-yhteys, SDSL-tekniikkan päälle rakennettu HomePNA, kaapelimodeemi sekä syskyllä 2000 markkinoille ilmestynyt langaton internetyhteys.

ADSL:

ADSL tulee sanoista Asymmetric Digital Subsriber Line. Tämä tarkoittaa sitä että tiedonsiirtonopeus verkosta tilaajallepäin on yleensä nopeampi kuin tilaajalta verkkoon. Tällä hetkellä markkinoilla saatavilla olevissa liittymissä nopeudet verkosta tilaajalle vaihtelevat 256 kbit/s aina 8Mbit/s riippuen etäisyydestä puhelinkeskuseen. Nopeus tilaajalta verkkoon on yleensä 256 tai 512 kbit/s. Tämä lienee suosituin tapa tällä hetkellä kytkeytyä Internetiin, sillä ADSL-päätelaitteen voi kytkeä jo olemassa oleviin puhelinkaapeleihin, jolloin ei tule lisäkustannuksia kaapeleiden vetämisestä. ADSL-johdon maksimipituus tilaajalta keskukselle on n. 5,5km.

SDSL:

SDSL on lyhenne sanoista Single Line Data Subscriber Line. SDSL on symmetrinen eli tiedonsiirtonopeus on sama molempiin suuntiin toisin kuin ADSL:ssä. SDSL:n enimmäisnopeus on 2,3Mbit/s ja tilaajayhteyden maksimietäisyys puhelinkeskuksesta on n. 3km. SDSL-liittymien yleistymistä on tähän asti vaivanneet suuret asennuskustannukset johtuen tilaajapäähän ostettavasta modeemista. Tästä syystä SDSL-tekniikkaa käyttävät lähinnä vain yritykset kytkeytyäkseen Internettiin.

HomePNA:

HomePNA on SDSL-tekniikkaan perustuva melko uusi yhteysmuoto internetyhteyksien joukossa. Taloyhtiöiden talojakomoon tuodaan SDSL-laitteet mistä yhteyttä jatketaan HomePNA-tekniikan avulla kaikkiin taloyhtiön asuntoihin. HomePNAn yleistymistä saattaa puoltaa sen toimivuus taloyhtiöihin valmiiksi rakennetussa puhelinjohdotuksissa häiritsemättä tavallista puhelinliikennettä. HomePNA:lla saavutettava yhteysnopeus on 1 Mb/s.

WLAN:

WLAN eli langaton Internetyhteys on totetettu IEEE 802.11b standardin mukaan. IEEE 802.11b mahdollistaa periaatteessa jopa 11Mbit/s yhteysnopeuden mutta tällaisiin nopeuksiin pästään hyvin harvoin. IEEE 802.11b onkin suunniteltu lähinnä lähiverkossa, missä etäisyydet tukiasemiin ovat pieniä. Internetyhteyskäytössä etäisyydet tukiasemiin kasvavat paljon suuremmiksi, joten maksiminopeutta joutuu laskemaan. Yleensä WLAN-yhteyden nopeus on 1 Mb/s. Vaikka WLANia on mainostettu liikkuvuudella ei tähän ainakaan toistaiseksi ole mahdollisuutta sillä tukiasemia on aivan liian harvassa.

Kaapelimodeemi:

Kaapelimodeemipalvelu on paikallisten kaapelitelevisioyhtiöiden toteuttama palvelu, joka käyttää TV-kaapelia tiedonsiirtoon. Kaapelimodeemin siirtotapa on myös asynkroninen. Nopeus tilaajalle päin on 30 Mbit/s ja tilaajalta poispäin 768 kbit/s. Tämä koko tiedonsiirtokapasiteetti on tosin jaettu kaikkien tietyllä aluella asuvien kesken, joten jokaiselle modeemille nopeus on n. 1 - 2 Mbps.

Edellinen sivu  |  Seuraava sivu


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 17:07
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/48/sivu2.shtml