TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


Sähköinen identiteetti ja maksaminen



Etusivu

Sähköinen maksaminen
Johdanto
Menetelmät
Hyödyt ja ongelmat
Nykyiset maksutavat ja palvelut
Mobiili maksaminen
Esimerkkejä

Sähköinen identiteetti
Johdanto
Identiteetin varmistaminen
Henkilön tunnistaminen
Hyödyt ja ongelmat

Lähdeluettelo
 

Henkilön tunnistaminen

Fyysisistä ominaisuuksista tehtyjä tunnistuksia on nykyään todella vaikea huijata. Nykyisten laitteiden avulla menetelmät ovat suurimmaksi osaksi erittäin luotettavia. Menetelmät ovat kuitenkin vielä suhteellisen kalliita johtuen siitä, ettei mikään menetelmä ole onnistunut saamaan riittävän suurta käyttäjäkuntaa. Hintojen halpeneminen on kuitenkin oletettavissa suhteellisen pian. Tässä kappaleessa esitellään seuraavat tunnistusmenetelmät:

  • Sormenjälkitunnistus
  • Kämmentunnistus
  • Kasvotunnistus
  • Iristunnistus
  • Nimikirjoituksen tunnistus
Sormenjälkiä tunnistavat menetelmät ovat luultavimmin suuresti yleistymässä tulevaisuudessa. Niiden hintojen uskotaan putoavan lähiaikoina huomattavasti. Polaroid onkin jo tuonut keväällä markkinoille noin kolmensadan markan sormenjälkitunnistimen, jota on käytetty joidenkin tietokoneiden näppäimistöissä. Veridicom taas ilmoittaa, että sen tunnistin tulee maksamaan alle tuon hinnan. Ohjelmistojätti Microsoftkin on lähtenyt kisaan mukaan ilmoittaen seuraavan käyttöjärjestelmänsä tukevan biometriatunnistusta.

Sormenjäljen tunnistusmenetelmä toteutetaan pääpiirteissään vertaamalla sormenpään kaaria, lenkkejä ja kiemuroita seitsemän tunnistuspisteen avulla. Uusimmat menetelmät tarkkailevat vielä sormen lämpötilaa ja sähköistä toimintaa, joten silikoniversiolla tai irtileikatulla sormella ei voi näitä enää huijata.

Kädestä voidaan käyttää tunnistukseen myös koko kämmentä. Menetelmässä voidaan käyttää muun muassa käden kokoa, muotoa, sormien pituutta ja verisuonia. Yhdysvalloissa menetelmää on käytetty käsiaseissa, jotka voidaan laukaista vain omistajansa kädellä. Käsitunnistusta käytetään useassa yhdysvaltalaisyrityksessä kellokortin korvikkeena. Tällöin työtoveri ei pystykään leimaamaan myös toveriaan sisään.

Kasvotunnistus vertaa henkilöstä otettua videokuvaa useamman tunnistuspisteen avulla alkuperäiseen valokuvaan. Menetelmää on käytetty rikollisten tunnistukseen sen helpon passiivisen tunnistuksen vuoksi; tunnistettava tarvitaan vain vähäksi aikaa videokameran eteen. Menetelmä on kuitenkin erittäin raskas, mikäli tunnistettavia on enemmän. Kasvotunnistusta lähellä on myös kasvojen lämpökarttaa tutkiva menetelmä, mutta tämä on kuitenkin vielä suhteellisen kokeiluasteella.

Silmän värikalvosta voidaan tunnistaa eri säikeitä, uurteita ja läikkiä. Iristunnistus on erittäin tarkka ja luotettava menetelmä, mutta myös erittäin kallis sellainen.

Nimikirjoitusta on myös käytetty tunnistukseen. Menetelmässä analysoidaan itse kirjoituksen lisäksi kynän vauhtia, kallistusta ja painetta. Kyseistä menetelmää ei kuitenkaan pidetä tarpeeksi luotettavana.


Copyright 2000 Timo Mattila, Eero Huvio, Kari Heikkilä
Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 06.12.2000 19:09
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/40/id_tunnistus.shtml