TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


Sähköinen identiteetti ja maksaminen



Etusivu

Sähköinen maksaminen
Johdanto
Menetelmät
Hyödyt ja ongelmat
Nykyiset maksutavat ja palvelut
Mobiili maksaminen
Esimerkkejä

Sähköinen identiteetti
Johdanto
Identiteetin varmistaminen
Henkilön tunnistaminen
Hyödyt ja ongelmat

Lähdeluettelo
 

Hyödyt ja ongelmat

Sähköisen identiteetin edut perinteisiin menetelmiin verrattuna ovat kiistattomat, mikäli henkilön fyysinen tunnistaminen ja tietoturvaongelmat saadaan ratkaistua. Suurin osa hyötytekijöistä liittyy tällä hetkellä nimenomaan elektroniseen kaupankäyntiin ja maksamiseen, joka ei olisi edes mahdollista ilman jonkinasteista sähköistä identiteettiä. Sovelluskohteita syntyy kuitenkin kokoajan lisää myös ei-kaupallisiin tarkoituksiin, esimerkiksi kirjastojen lainausjärjestelmiin. Suuri tulevaisuuden haaste on maailmanlaajuisen henkilötietojärjestelmän luominen, jolloin identiteetit olisivat globaaleja ja voitaisiin luopua manuaalisesta passintarkastuksesta rajoilla. Tällainen järjestelmä toisi helpotusta myös viranomaisille, sillä sen avulla voitaisiin valvoa rikollisten kulkua entistä tehokkaammin.

Sähköinen identiteettijärjestelmä tuo onnistuessaan paljon helpotuksia päivittäisten asioiden hoidossa. Vastapainoksi se luo myös suuren määrän ongelmia ja uhkatekijöitä. Mitä jos joku varastaa identiteettini? Tai muuttaa tietojani? Kiinnostus toisen henkilön identiteetin rikolliseen hyväksikäyttöön lisääntyy varmasti koko ajan, sillä panokset ovat kovat: taloudelliset huijaukset tai toisena henkilönä esiintyminen voi tuoda tekijälleen mittavaa hyötyä. Tietoturvasovelluksien rakentajat ovatkin jatkuvassa kilpajuoksussa murtautumisyrityksiä vastaan, ja ovat toistaiseksi siinä onnistuneekin, sillä vielä tähän mennessä ei ole tapahtunut mitään suurta talouspetosta, joka olisi johtunut sähköisten järjestelmistä heikkoudesta.

Ongelmat eivät aina kuitenkaan ole välttämättä tahallisesti aiheutettuja. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on tapahtunut jo useita kertoja niin, että elävä ihminen on julistettu syystä tai toisesta vahingossa kuolleeksi. Tällainen huolimattomuus aiheuttaa asianomaiselle henkilölle paljon harmaita hiuksia, sillä uudelleen "henkiinherättäminen" on erittäin vaikeaa, koska viranomaistietojärjestelmiä ei ole suunniteltu siltä varalta. Jos vastaava ongelma syntyisi myös sähköisessä kaupankäyntijärjestelmässä, rajoittaisi se henkilön elämää huomattavasti.

Edelleen haitaksi saattaa muodostua se, että erilaisia sähköisiä identiteettejä on tällä hetkellä luomassa useita eri instansseja, sekä kaupallisilla että viranomaistahoilla. Unelma yhdestä globaalista identiteetistä uhkaakin muuttua usean identiteetin palapeliksi, jolloin merkittävä osa koko systeemin tuomista eduista kuihtuu. Ja jos maailmanlaajuisesti tai edes kansallisesti kattava järjestelmä saadaankin toimimaan, tullaan julkisuudessa varmasti vielä pitkään vääntämään kättä siitä, että ollaanko synnytetty ns. "isoveli valvoo" -järjestelmä, ja kuinka sen käyttöä voidaan kontrolloida puolueettomasti.


Copyright 2000 Timo Mattila, Eero Huvio, Kari Heikkilä
Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 06.12.2000 19:10
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/40/id_hyodyt.shtml