TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Puhelinpalveluiden hinnat

Digitaaliset matkapuhelinmarkkinat ovat DCS:n myötä muuttuneet kuluttajan kannalta voimakkaasti. Näkyvin ero on ainakin liittymätarjonnan monipuolistuminen. Tämä kehitys ei ole välttämättä ainakaan helpottanut kuluttajan asemaa oman liittymätyypin valinnassa, koska hinnoittelu on myöskin monimutkaistunut.

Koska DCS:n tekniset erot normaaliin GSM-järjestelmään ovat melko pienet, on merkittävän palvelullisen lisäarvon tuottaminen asiakkaille vaikeaa. DCS-operaattorit ovatkin ottaneet markkinoinnissaan mukaan puhtaan hintakilpailun lisäksi puheluiden alueellisen jakautumisen. Lähiseudulle ja lankapuhelimiin soitetut puhelut on hinnoiteltu edullisemmiksi. Cityliittymiä on pyritty markkinoimaan nimensä mukaisesti urbaanina vaihtoehtona.

Kaksitaajuustoiminta on tuonut oman lisänsä myös tähän soppaan. Dual band-liittymät ovat tältäkin osin oikeastaan risteytys näistä kahdesta erillisestä järjestelmästä. Hinnoitteluun on tuotu mukaan alueellinen jako lähialueineen, mutta järjestelmän peittoalue on kuitenkin laaja kuten GSM:llä. Operaattorien markkinointi on keskittynyt viime aikoina kaksitaajuusliittymiin, ja niiden osuus myydyistä liittymistä onkin noussut suuremmaksi kuin perinteisten liittymien.

Alla olevaan taulukkoon on kerätty vertailun vuoksi citypuhelin- ja dual band-liittymien hinnastoja.

HPY Citypuhelin (p/min) Telia City (p/min)
ma-pe 7-17 45 + 47p/puhelu toiseen Telia Cityyn 49
ma-pe 17-07 25 + 47p/puhelu kotimaan lankaverkkoon 49
la-su 25 + 47p/puhelu matkapuhelut (* 129 tai 99
kk-maksu 37 mk kk-maksu (* 19mk tai 49mk
  (* liittymätyypistä riippuen

Sonera Privat Duo
Duo-lähialueelta:
 Sonera GSM:ään (p/min) muihin liittymiin (p/min)
ma-pe 7-17 99 155
muina aikoina 81 81
Muualta:
 Sonera GSM:ään (p/min) muihin liittymiin (p/min)
ma-pe 7-17 99 249
muina aikoina 99 99
kk-maksu 120 mk/6kk

Radiolinja Tandem
 RL:n liittymiin (p/min) lähialueelle (p/min)mualle (p/min)
ma-pe 8-18 79149 199
ma-pe 18-22 sekä la-su 8-22 7979 99
ma-pe 22-07 2999 79

Taulukoista käy ilmi, että soittaminen DCS- ja dual band-liittymistä lankaliittymiin on hinnoiteltu normaaleja GSM-liittymiä edullisemmaksi. Vastaavasti soittaminen matkapuhelimiin näyttäisi olevan yleisesti jonkin verran kalliimpaa. Täysin pitäviä ja ehdottoman objektiivisia johtopäätöksiä liittymien kalleudesta tai edullisuudesta toisiinsa nähden on mahdotonta tehdä, johtuen erilaisista hinnoitteluperusteista. Useimmilla ihmisillä puhelimen käyttö vaihtelee lisäksi melko paljon, joten optimaalisen vaihtoehdon löytäminen saattaa osoittautua vaikeaksi.

Toisaalta, lopullinen hintaero jää usein varsin pieneksi, joten operaattoreiden kilpailuttaminen pelkästään hinnan perusteella ei välttämättä ole edes järkevää. Operaattorit ovatkin tarttuneet viime aikoina tähän seikkaan, ja kehittäneet mainontaansa enemmän palveluihin pohjautuvaksi. Pelkkä hinta ei ole enää pääasia, vaan on pyritty luomaan asiakkaille uusia palvelutarpeita. Erilaiset tekstiviestipalveluiden mainokset täyttävät bussipysäkit ja saippuasarjojen mainoskatkot. Tämä kehitys tulee varmasti jatkumaan ja kiihtymään tulevaisuudessa WAP:in ja seuraavien sukupolvien myötä, mutta sen analysoiminen jätettäköön muihin yhteyksiin.

Lähteet
1. www.radiolinja.fi
2. www.hpy.fi
3. www.sonera.fi
4. www.telia.fi


JJ

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 12:51.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/8/hinnoittelu.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]