TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Nettiradion tulevaisuus
NettiradioMikä nettiradio?TekniikkaNykyaikaTulevaisuusLoppupuhe

Mitä tulevaisuudessa?

Ylennys (CorelDraw Clipart + Toni Korhonen)

Tulevaisuus tarjoaa paljon mahdollisuuksia ja erityisesti tekniikan alalla tämä pitää paikkaansa. Verkkoradiokin tulee kehittymään ongelmakohtien ratketessa. Äänenlaatu ja toimintavarmuus korjaantuvat verkon kehittyessä nopeammaksi. Äänen siirtäminen verkossa laajemmassa mittakaavassa vaatii kohtuullisen määrän siirtokapasiteettia, mutta tulevaisuuden valokuidut tulevat tämän ongelman poistamaan. Samalla toimintavarmuus paranee, kun siirtoyhteydellä tapahtuu vähemmän virheitä ruuhkan helpotuttua. Myös langattomat yhteydet paranevat koko ajan, joista yksi hyvä esimerkki on TKK:n langaton lähiverkko. Se tarjoaa käyttäjälle jopa 2Mbps:n siirtonopeuden, joka on hyvin riittävä verkkoradiota ajatellen.

Puhelinverkko remonttiin

Verkkoradion tuleminen joka kotiin tai jopa kannettavaan, liikkuvaan toimistoon, vaatii lisäksi muutoksia puhelinverkon rakenteeseen. Perinteiset valintaiset puhelinyhteydet eivät sovellu käytännössä radion kuunteluun hitautensa ja kustannustensa takia. Yhteyden on oltava kiinteä, jotta verkkoradiota tulee kuunneltua surffailun lomassa perinteisen radiotaajuuksilla tulevan signaalin sijaan.

Radioasemien palvelut

Radioasemat tulevat panostamaan verkossa lähettämiseen enemmän, koska se tarjoaa mahdollisuuksia uusien palvelujen kauppaamiseen. Verkosta voisi jopa tilata haluamaansa ohjelmaa - tietysti maksua vastaan. Radioasemilla on jo nyt käytössä tietokonepohjaisia soitto-ohjelmia, musiikki on digitaalisessa muodossa, tietokoneelta löytyy tiedot kappaleiden tyylilajista, esittäjistä, jne. Tietokantojen avulla voidaan soittaa juuri tietyntyyppistä musiikkia kellonaikojen ja viikonpäivien, eli kohderyhmien mukaan, jopa mainokset voidaan ohjelmoida lähetykseen mukaan. DJ:n tehtävänä olisi enää syöttää tietoja tietokantaan ja siinä ohessa valvoa radion toimintaa.

Multimediaa

Siirtokapasiteetin edelleen kasvaessa voidaan kuuntelijan tietokoneruudulle tuoda kappaleen esittäjän ja muun tekstimuotoisen tiedon lisäksi tuoda myös multimediaa; musiikkivideoita, mainoksia, jne.

----------------------------------------------
Paluu alkuun   Paluu alkuun Edellinen sivu   Edellinen sivu Seuraava sivu   Seuraava sivu
----------------------------------------------
Tekijät: Kalle Korhonen, Toni Korhonen, Anssi Seppänen

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 14.11.1999 22:44.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/49/tulevaisuus.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]