TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Nettiradio tänään
NettiradioMikä nettiradio?TekniikkaNykyaikaTulevaisuusLoppupuhe

Kuka verkkoradiota käyttää ja mitä on tarjolla?

Nuottiavain (CorelDraw Clipart + Toni Korhonen)

Simo Australiassa on omasta mielestään edelläkävijä eikä varmaan moni tuolla mantereella vielä kuuntele suomalaista radioasemaa. Kuitenkin suuri osa verkkoradion tämänhetkisistä kuuntelijoista on niitä, jotka sananmukaisesti elävät verkosta ja ohjelmatkin ovat sen mukaisia. Poikkeuksen tähän muodostavat ns. tavalliset radioasemat, jotka lähettävät muutenkin jo eetteriin menevän ohjelmansa trendikkäämmin kaapelia pitkin. Tällöin kuitenkin viis veisataan niistä useista ominaisuuksista, joita verkkoradio tuo mukanaan. Kehittyneemmät verkkoradiot mahdollistavat varsin epätavallisen radiokokemuksen - enää ei tarvitse odotella lempiohjelmansa alkamista, vaan sen voi tilata hiiren näpäytyksellä milloin huvittaa. Puhutaan ns. Radio On Demand -palvelusta. Myöskään soittolistoissa ei tarvitse pidättäytyä, vaan radio voi suoltaa oman mieltymyksen mukaisia hittejä jukeboxin tapaan, joiltakin radioasemilta löytyy jopa automaattisesti tiettyä genreä (tyylilajia) lähettäviä ohjelmavaihtoehtoja. Valitettavasti vain tällaiset radioasemat ovat varsin kotikutoisia ja ohjelma sen tasoista. Monet myös kritisoivat onko kyseessä enää ollenkaan radiotoiminta - valmiiksi nauhoitetut ohjelmat ja suoraan kovalevyltä tuleva musiikki vievät pois sen suoran lähetyksen tunnelman, joka on myös katoamassa tavanomaisilta radiokanavilta.

Riittääkö verkkokapasiteetti?

Myös verkkoradion tämänhetkisessä tekniikassa on parantamisen varaa. Vaikka lähetykseen ei tarvittaisi kuin tavallinen pc, ei lähettäminen suuressa mittakaavassa onnistu, vaikka kuinka asuisikin kampusalueen 100Mbit linjan vieressä. Ongelman aiheuttajana tässä on se, että jokainen radionkuuntelija tarvitsee lähettäjän puolelta tietyn määrän kaistanleveyttä. Tässä mielessä lähetys on aina henkilökohtainen, vaikka kaikki kuuntelisivatkin samaa ohjelmaa. Tämän takia suuremmat kaupalliset radioasemat käyttävät mieluummin mahdollisimman pientä lähetysnopeutta ja huonoa äänenlaatua.

Multicasting apuun

Tämän ongelman kiertämiseen on kehitetty multicasting-tekniikka, joka hajauttaa lähetyksen useammalle osoitteelle. Eräs multicasting-tekniikkaa tarjoava yritys on esim. Otaverkko Oy, joka ehkä tulevaisuudessa tarjoaa Mediapoli-nimisen yhteistyön merkeissä mukavaa katsottavaa ja kuunneltavaa jokaiselle teekkarille. Siispä ainakaan vielä ei kohinasta ja kanavanvalinnoista ole päästy kunnolla eroon - välillä voi Simon suusta kuulla ärräpäitä lähetyksen katketessa "verkko varattu" -ilmoitukseen kesken hervottoman hauskan vitsin.

Linkkejä:


----------------------------------------------
Paluu alkuun   Paluu alkuun Edellinen sivu   Edellinen sivu Seuraava sivu   Seuraava sivu
----------------------------------------------
Tekijät: Kalle Korhonen, Toni Korhonen, Anssi Seppänen

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 09:30.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/49/nykyaika.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]