TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Nettiradion tekniikkaa
NettiradioMikä nettiradio?TekniikkaNykyaikaTulevaisuusLoppupuhe

Nykytekniikalla jo paljon mahdollista

Simon ei kuitenkaan ole tarvinnut sijoittaa viimeisiä pennosiaan kaupparatsu Frangénin kuunteluun, sillä verkkoradion vastaanottamiseen tarvitaan vain jokaisesta kodista löytyvä tavallinen pc äänikortteineen ja internet-yhteyksineen. Itse verkkoradion kuunteluun, ja jopa lähettämiseen, riittää vain sopivan ohjelman asennus, joten verkkoradion teknistä toteutusta voisi sanoa varsin yksinkertaiseksi. Eniten vaatimuksia verkkoradio asettaa internet-yhteyden nopeudelle - 56 kbps isdn:ää voi pitää minimivaatimuksena, mutta hyvää äänenlaatua havittelevat tarvitsevat kiinteän verkkoyhteyden.

RealAudio

Mikrofoni (CorelDraw Clipart + Toni Korhonen)

Itse verkkoradio-ohjelmien lähetykseen käytetään lähinnä kahta eri formaattia. Näistä kevyempi on RealNetworksin kehittelemä RealAudio, joka ensiesiteltiin vuonna 1995. RealAudio on tällä hetkellä yleisin formaatti, mikä johtuu pitkälti sen saamasta luottamuksesta kaupallisten radioasemien piirissä. RealAudion hyviä puolia on sen muuntuvuus eri olosuhteisiin; sen asettamat vaatimukset verkkoyhteydelle ovat varsin vähäiset ja tarvittaessa ohjelma osaa jopa vähentää bittinopeutta. RealAudion huono puoli on sen lisensointi. Se ei ole avoin formaatti, vaan sen vastaanottamiseen ja lähettämiseen voi käyttää vain RealNetworksin tuotteita. Vaikka näitä ohjelmia on tarjolla ilmaiseksi, löytyy aina parempi ja maksullinen "plus" tai "pro" -versio, jota ilmainen, pahimmillaan tietyn päivämäärän jälkeen toimintansa lopettava ohjelma mainostaa herkeämättä. Lisäksi mainittakoon, että RealAudiota lähettävistä radioasemista ei ole mitään virallisesti koottua listaa - ohjelman mukana tulee kyllä kourallinen (n.150) ylikaupallisia kanavia, jotka ovat ansainneet paikkansa suurella rahalla, mutta niistä tuskin on hyötyä edes suomalaista junttihuumoria preferoivalle Simolle.

MPEG Audio Layer-3 (MP3)

Kaiutin (CorelDraw Clipart + Toni Korhonen)

Enemmän kaistanleveyttä tarvitseva formaatti on ISOn Motion Pictures Experts Groupin esittelemä MPEG Audio Layer-3 (MP3) -standardi, joka perustuu korvalle kuulemattomien yksityiskohtien poistoon. Tarkempi kuvaus löytyy formaatin kehittelijän Fraunhofer instituutin kotisivulta. MP3 kehitettiin lähinnä HDTV-lähetyksiä silmällä pitäen, mutta tekniikan kehittyessä se on levinnyt yleiseksi audioformaatiksi internetissä. Koska kyseessä on avoin standardi, löytyy MP3 streamin (stream = virta, virrata, juoksu) lähetykseen ja vastaanottamiseen useita eri ohjelmia, joista useimmat ovat täysin ilmaisia. Näistä ehkä tunnetuimpana on Nullsoftin kehittämä Winamp ja sen Shoutcast-toiminto, jonka kotisivulta löytyy lista sen hetkisistä verkkoradioista, sekä tiedot kuuntelijoiden määrästä. Lisäksi avoimuutensa vuoksi on olemassa useita yleishyödyllisiä palveluita, kuten mp3.org, joka kertoo sen hetkiset trendit ja kuumimmat softauutuudet. Kuulostaa hyvältä, eikö totta? Mutta tosiasiassa mp3-streamaus on vielä lasten kengissä, lähinnä resurssisyöppöytensä takia. Muista formaateista mainittakoon mm. vähemmän käytetty Xing Technologyn Streamworks ja enemmän multimediaan kallistunut Macromedian Shockwave.

----------------------------------------------
Paluu alkuun   Paluu alkuun Edellinen sivu   Edellinen sivu Seuraava sivu   Seuraava sivu
----------------------------------------------
Tekijät: Kalle Korhonen, Toni Korhonen, Anssi Seppänen

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 09:35.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/49/tekniikka.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]