TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

WAP:in palvelut sekä ongelmia



Pallero Pääsivu

Pallero Multimediakännykkä

Pallero WAP
    - Tavoitteet ja infrastruktuuri
    - WML - HTML
    - Palvelut ja ongelmat

Pallero Lähteet ja linkit



Tekijät:
  - Aki Silvennoinen (WAP)
  - Päivi Kuusio (Multikka)
  - Mikko Jäntti (HTML)
WAPin palvelut

Markkinoilla ei ole vielä yhtäkään WAP-tekniikkaa tukevaa kännykämallia. Operaattorit ryhtyvät jo kuitenkin lanseeraamaan omia WAP-pohjaisia palvelujaan. Ensimmäisenä maailmassa Sonera esitteli omansa.

Soneran WAP-palvelut perustuvat pääosin jo olemassa oleviin GSM-tekstiä hyödyntäviin tietopalveluihin sekä Soneran kesäkuussa käyttöönottamaan messi.net-internet-palveluun. Soneran palvelupaketissa asiakas voi hakea WAP-yhteensopivaan matkapuhelimeensa esimerkiksi saldotietoja, Doris-soittoääniä sekä tehdä puhelinluettelohakuja Telefinderista.

Tekniikaltaan Soneran WAP-ratkaisu perustuu pohjoisirlantilaiselta Apionilta hankittuun WAP-yhdyskäytävään. Omien palveluidensa lisäksi Sonera tarjoaa myös yhteistyökumppaneilleen mahdollisuuden tarjota palveluitaan Soneran WAP-konseptin kautta. Omia palvelujaan ovat syksyllä tuomassa Finnair, Tieto Corporation, CNN Interactive, Keltaiset Sivut, Diners Club ja Pohjola.

Myös Radiolinja on kertonut omista WAP-palveluistaan. Yhtiö on tänä vuonna testannut pankki-, sijoitus-, informaatio- ja viihdepalveluita sekä sähköistä kaupankäyntiä WAP-pilottihankkeissa. Palvelut luvataan asiakkaiden käyttöön vielä tämän vuoden aikana.

WAP-palvelujen käyttö on enää kiinni protokollaa tukevista päätelaitteista. Ericssonilla on WAPia tukeva kämmenmikro, mutta yhtään WAP-kännykkää ei vielä kauppojen hyllyltä löydy. Nokian 7110-mallin markkinoille tuomista tunnutaan lykkäävän jatkuvasti. Ericsson on luvannut oman WAP-kännykkänsä tulevan myyntiin vasta ensi vuoden puolella.

WAPin ongelmia

WAP ei aivan niin loistava ole, kuin saattaisi ymmärtää. WAP ei tuo Internetiä kännykään sellaisena, kuin sen koemme 17" näytöltä ja Fast Ethernetin päästä. WAP on vasta standardoitu ja ensimmäisiä päätelaitteita on odotettavissa markkinoille ensi kesänä. Päätelaitteissa ongelmia aiheuttaa mm. akkujen kestävyys, sillä isommat näytöt kuluttavat enemmän virtaa ja erilaiset käytettävyysongelmat. Oman kokemuksen perusteella 7110:n käyttöliittymä oli hiukan kaneka ja hidas käyttää, ainakin hiireen ja isoon näyttöön tottuneelle. WAP-markkinoilla on toimitsijoiden roolijako epäselvä. Tällä hetkellä kotikoneelta saa Internetiin yhteyden ISP:n kautta, mutta kuinka asia hoituu langattomasta laitteesta. Pysyvätkö Gatewayt vain operaattoreilla vai hankkivatko ISP:t tai yritykset omia? Nykyinen laskutusjärjestelmä estää lähes WAPin käytön. Kuka maksaa SMS-WAPilla markan sivusta? Jos pankkipalvelulla laskunmaksaminen vie viisi SMS-viestiä, kuka haluaa maksaa laskuja kännykällä? WAP-protokolla on kehitetty telealan standardeihin nähden tavattoman nopeasti. Toimivatko eri valmistejien laitteet varmsti keskenään?

WAPilla voidaan kuitenkin toteuttaa erilaisia palveluita, jotka on sovitettu päätelaitteen toimintaympäristöön. Uudet, tulevat versiot WAP 1.1 ja WAP 2.0 - paikkaavat varmasti epäselviä asioita ja osoittavat suuntalinjoja tulevalle kehitykselle.

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 21:36.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/37/wappalvelu.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]