TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Multimediakännykän kehitys




Pallero Pääsivu

Pallero Multimediakännykkä
    - Käyttö
    - Tekniikka ja standardit

Pallero WAP

Pallero Lähteet ja linkit



Tekijät:
  - Aki Silvennoinen (WAP)
  - Päivi Kuusio (Multikka)
  - Mikko Jäntti (HTML)

Kehitys kohti multikkaa

Leningrad Cowboysien pojat Mato Valtosen johdolla kiinnostuivat Internetistä tehtyään kotisivuja yhtyeelleen ja joillekin firmoille. Pikkuhiljaa he alkoivat soveltaa Internetiä ja GSM:ää samalle aaltopituudella. Näin alkoi puolitoistavuotta sitten Radiolinjan AskIT-palvelun kehittäminen. Se on tekstiviestipalvelu, jossa pystyy tilaamaan kännykkäänsä tekstiviestinä tietoja mm. päivän uutisista, urheiluista, elokuvista ja aikatauluista, lähettämällä tietty hakusana tekstiviestinä tiettyyn numeroon. Tällaisia palveluita löytyy nykyään myös muilta operaattoreilta (Sonera Zed ja Telian TellMe).

Radiolinjan AskIT   [2]

Sonera Zed   [3]

Telia Tell Me   [4]


Operaattorit alkoivat tarjoamaan asiakkailleen myös erilaisia internetpalveluita mm. sähköpostipalveluita, joissa voi nettisivun kautta lähettää tekstiviestejä kännykkään, ja uusimpiin kännyköihin pystyy tekstiviestillä tilaamaan erilaisia soittoääniä ja ikoneita kännykkäänsä.

Lähiaikoina operaattorit ovat julkistaneet uudet WAP-palvelunsa, joissa yhdistyvät tekstiviesti- ja internetpalvelut. Näiden palveluiden käyttöön tarvitaan _WAP-protokollaa_ tukeva päätelaite, joita markkinoille ilmestyy pian kaksi: Nokian 7110 -kännykkä ja Ericssonin MC218 -taskumikro.

Nokia 7110   [5]   Ericsson MC 218[6]

Jo ennen WAP-puhelimia markkinoille on tullut kännyköitä, joissa on jonkinlainen internetin käyttömahdollisuus, esim. Nokian 9110 Communicator, josta löytyy lisäksi puhelin, faksi, sähköposti, muistio ja kalenteri ja jolla voi lähettää ja vastaanottaa myös digitaalista kuvaa.

Nokia 9110   [7]

Todellinen multimediakännykkä, kolmannen sukupolven matkaviestin (3G), onkin sitten verrattavissa kannettavaan tietokoneeseen. Siitä löytyy mm. tekstinkäsittelyohjelmat, kalenteri, faksi, digitaalikamera, sähköposti ja mahdollisuus internetin käyttöön. Uusi tekniikka mahdollistaa myös videokuvan tallentamisen ja lähettämisen. Esimerkiksi Spectronic on jo esitellyt oman prototyyppinsä multimedikännykästä.

Multimediakännykkä ei ole oikeastaan enää puhelin, vaan henkilökohtainen mukanakulkeva langaton "tietokeskus" kaikkine mukavuuksineen, puhelin mukaanluettuna!

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 21:36.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/37/multikka.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]