TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


[Pääsivu] [Yleistä] [Tekstit] [Kuvat] [Musiikki] [Linkittäminen] [Ohjelmat]

Teksti ja tekijänoikeudet

Tekstiin liittyviä tekijänoikeuksia tarkasteltaessa on hyvä ottaa huomioon myös muut aiheeseen liittyvät seikat. Päällimmäisenä näistä voisi olla kirjesalaisuus. Tekijänoikeus koskee kaikkia julkaistuja ja julkaisemattomia teoksia, myös tekstejä. Julkaistua tekstiä on tyypillisesti WWW-sivuilla ja uutisryhmissä. Julkaisemattomana tekstinä webissä voidaan pitää esim. henkilökohtaisia meilejä.

Kirjeitä ja meilejä saa julkaista tekijänoikeuden mukaan tekijän luvalla. Tekijänoikeus ei rajoita niiden asiasisällön julkaisemista, kunhan julkaisun kirjallisen asun voidaan katsoa olevan loukkaamatta tekijän oikeutta alkuperäiseen asuun. Tekijänoikeus ei koske kirjeen tai meilin julkaisua, jos kyseinen teksti ei ylitä teoskynnystä.

Edellä mainitut seikat koskevat myös webin uutisryhmiin kirjoitettuja artikkeleita. Uutisryhmiin kirjoittaminen ei kuitenkaan suo kirjoittajalle yksityisyyden suojaa. Kirjesalaisuus, tarkemmin viestintäsalaisuus, suojaa suljetun kirjeen lähettäjän ja vastaanottajan välistä viestintää kolmansilta osapuolilta. Kirjesalaisuus koskee myös meilejä. Kirjesalaisuuden erona tekijänoikeuteen on, että se suojaa myös viestinnän asiasisältöä. Se ei puolestaan estä lähettäjää tai vastaanottajaa julkaisemasta kirjettä. Tekijänoikeus taas edellyttää kyseisessä tapauksessa kirjoittajalta saatua lupaa, jos kirje ylittää teoskynnyksen.

Julkaistaessa toisen tekijän tekstiä on kuitenkin huomioitava, että viime kädessä asian laatu ja sitä koskeva lainsäädäntö, esim. yksityisyyttä koskeva, ratkaisee julkaisun oikeutuksen. Myös asianomaisten moraaliset oikeudet on huomioitava.

Julkistetun tekstin lainaamisessa eli siteeraamisessa on edellytyksenä, että siteeraaja tekee omaa teostaan, ja siteerauksella on asiallinen yhteys alkuperäisen teoksen sisältöön. Tarkoituksena on siis oltava nimenomaan lainaus oman tekstin tukemiseksi, eikä teoksen julkaiseminen lainausten nojalla. Lainaus ei myöskään saa olla vääristelevä, eli se ei saa antaa virheellistä käsitystä lainatun teoksen sisällöstä, jolloin luokattaisiin ainakin tekijän moraalisia oikeuksia. Lainatessa on mainittava lainauksen lähde.

Lainauksia saa lyhentää tai muokata sallitun käyttämisen puitteissa. Yleisesti edellytetään, että lainaukseen tehdyt poistot ja selvennykset tehdään niin, että lukija havaitsee, mikä on alkuperäiseen tekstiin tehtyä muutosta. Siteerausoikeus koskee periaatteessa kaikkia teoslajeja, myös esim. kuvaa ja ääntä. Tällöin voi kuitenkin syntyä erilaisia tulkintoja tekijänoikeuden rajoituksista, ks. kuvien linkittäminen.

Lähde: Jukka Korpela, Tekijänoikeus: vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin

Sivun alkuun
[Pääsivu] [Yleistä] [Tekstit] [Kuvat] [Musiikki] [Linkittäminen] [Ohjelmat]


Tämän sivun sisällön on laatinut Tuomo Salonen
Sivua on päivitetty 10.11.1999 10:16

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 10.11.1999 12:59.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/32/Teksti.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]