TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


[Pääsivu] [Yleistä] [Tekstit] [Kuvat] [Musiikki] [Linkittäminen] [Ohjelmat]

Ohjelmien tekijänoikeudet Internetissä

Tekijänoikeudet koskevat tietokoneohjelmaa, jos ohjelma voidaan luokitella teokseksi. Aivan lyhyet ja yksinkertaiset ohjelmat eivät ylitä teoskynnystä, koska niitä tehdessä ei ole tarvinnut käyttää luovuutta ja kuka tahansa päätyisi samanlaiseen ratkaisuun. Tekijänoikeus ei myöskään suojaa ohjelmien ideoita ja ratkaisun periaatteita, vaan ainoastaan ratkaisun esitystä teoksena.

Ohjelman käyttäjällä on oikeus muokata ohjelmaa, jos käyttö sitä vaatii, ja tehdä siitä varmuuskopio. Sen sijaan ohjelmaa ei kuka vaan saa välttämättä kopioida omaan käyttöön. Käyttöoikeus pitää aina hankkia erikseen ostamalla ohjelma ja lisenssi siihen tai muuten noudattaa ohjelman tekijän laatimia ehtoja käyttöoiketta koskien. Ohjelmien luvattomasta käytöstä voi saada jopa kaksi vuotta vankeutta.

Ohjelman tekijä voi määrätä ohjelmalleen ns. shareware-ehtoja, joita muiden pitää noudattaa. Jos joku haluaa käyttää shareware-ohjelmaa on hänen hyväksyttävä sille asetetut ehdot huolimatta ehtojen laadusta. Ehdot ovat täysin tekijän päätettävissä. Yleensä niissä asetetaan määräaika jonka jälkeen ohjelman käyttö on kiellettyä ilman rekisteröintimaksun hoitamista. Ehdoissa voidaan rajoittaa myös ohjelman kaupallista käyttöä.

Muita shareware-ohjelmien tapaisia ohjelmia ovat freeware-ohjelmat ja "public domain"-ohjelmat. Freeware-ohjelmilla tarkoitetaan yleensä ohjelmia, joita saa käyttää vapaasti, mutta joiden muuntaminen ja kaupallinen käyttö on rajoitettua. PD-ohjelma taas tarkoittaa yleensä ohjelmaa, jota saa käyttää, kopioida ja muuttaa vapaasti.

Eri tyyppisen ohjelman käyttöön liittyviä oikeuksia ei ratkaise siitä käytetty nimitys, vaan sitä koskevien ehtojen sisältö.

Ohjelman käyttäjä saa selvittää ohjelman ideoita ja käytetyn ratkaisun periaatteita ohjelman toimintaa tutkimalla.Ohjelmaa ei sen sijaan saa kääntää konekielisestä muodosta takaisin luettavaan muotoon, eli disassembloida. Disassemblointi on sallittua vain yhteensopivuuden parantamista silmällä pitäen, edellyttäen että tarvittavia tietoja ei muuten ole helposti saatavilla.

Jos ohjelmoija laittaa kotisivulleen oman ohjelmansa, julkaisee hän sen samalla. Ohjelman idea ja ratkaisutapa ovat sen jälkeen suojattomia. Ohjelmaa ei kuitenkaan saa kukaan käyttää ellei hänellä ole siihen tekijän antamaa lupaa. Lupa voidaan saada hyväksymällä tekijän asettamat ehdot. Jos ehtoja ei ole määritelty, ei ohjelmaa saa käyttää. Muiden ohjelmia ei saa kotisivulleen laittaa jakeluun, ellei niiden tekijä anna siihen lupaa.

Lähde: Jukka Korpela, Tekijänoikeus: vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin

Sivun alkuun
[Pääsivu] [Yleistä] [Tekstit] [Kuvat] [Musiikki] [Linkittäminen] [Ohjelmat]


Tämän sivun sisällön on laatinut Marko Ahvenainen
Sivua on päivitetty 10.11.1999 10:16

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 10.11.1999 13:33.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/32/Ohjelmat.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]