TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus Kolmitaajuuspuhelimet
Johdanto | Historia | Verkko täyttyy | Maailmalle | Tulevaisuus | Kolmitaajuuspuhelin käytännössä

Verkko täyttyy

GSM-puhelinten kasvava suosio on täyttänyt suurimpien kaupunkien 900 MHz GSM verkon ja teleyhtiöt ovat olleet pakotettuja keksimään uusia ratkaisuja. Uudet 1800 MHz verkot sopivat entistä paremmin tiheään asuttujen alueiden tarpeisiin ja tarjoavat riittävän kapasiteetin nykyisille ja tuleville käyttäjille. Kukapa meistä ei olisi suurien tapahtumien aikaan törmännyt puhelimessaan ilmoitukseen "Verkko varattu" tms, kaksitaajuusverkon luvataan poistavan tai ainakin helpottavan ruuhkatilanteita joissa vanha verkko ylikuormittuu. Kaksitaajuusverkon haittapuolena on pienempi kuuluvuusalue, se vaatii tiheämmän tukiasemaverkoston ja näin ollen harvenpaan asuttujen alueiden kattaminen tulisi operaattoreille liian kalliiksi. Tämän vuoksi toistaiseksi kaksitaajuusverkkoja rakennetaan vain tiheään asutuille seuduille.

Toinen ilmiö ovat olleet Citypuhelimet, jotka toimivat samalla 1800 MHz taajuudella. Ne perustuvat täsmälleen samaan tekniikkaan, mutta puhelinyhtiöt ovat rakentaneet kaupunkeihin omia verkkojaan tarjoten niihin vain tällä taajuusalueella toimivia puhelimia.

Uusiin verkkoihin on myös tarjolla ns. kaksitaajuuspuhelimia, jotka toimivat kaikissa Suomeen rakennetuissa verkoissa sellaisenaan jos vain SIM-kortti sen sallii. Puhelin vaihtaa itse tarpeen mukaan taajuusalueelta toiselle käyttäjän toiminnasta riippumatta. Suurin osa uusista julkaistavista puhelimista on juuri näitä kaksitaajuuspuhelimia, esimerkkinä Nokia 3210.


Kurssin S-38.118 harjoitustyö ryhmä 17 (Timo Herrala, Mikael Pelanti & Tuomas Lindström)

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 14:27.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/17/verkkotayttyy.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]