TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus Kolmitaajuuspuhelimet
Johdanto | Historia | Verkko täyttyy | Maailmalle | Tulevaisuus | Kolmitaajuuspuhelin käytännössä

Historia

GSM-verkosta on muodostunut pikkuhiljaa maailman yleisin matkapuhelinverkko, mutta samalla se on saanut erilaisia muotoja eri puolilla maailmaa erinäisten teknisten, taloudellisten ja poliittisten syiden vuoksi.

GSM:n historia alkoi vuonna 1982, jolloin CEPT:ssä (telehallintojen yhteistyöelin) tehtiin aloite yhteiseurooppalaisen 900 MHz taajudella toimivan matkapuhelinjärjestelmän kehittämiseksi. Tämä päätettiin tehdä digitaalisen ratkaisun avulla. Euroopan komissio määräsi direktiivin joka velvoitti jäsenmaat varaamaan tämän taajuusalueen matkapuhelinliikenteelle.

Tekniset perusominaisuudet saatiin määriteltyä 1987, ja erilaisten standardointien jälkeen ensimmäinen GSM operaattori aloitti 1992 tammikuussa toimintansa (Radiolinja). Vähitellen järjestelmä alkoi levitä myös Euroopan ulkopuolelle ja vuonna 1998 GSM:llä oli jo 54 miljoonaa tilaajaa ja tällä hetkellä jo yli 100 miljoonaa. GSM-järjestelmästä on myös olemassa 1800 MHz versio (tunnetaan myös nimellä DCS eli Digital Cellular System).

Amerikkalainen järjestelmä toimii 1900 MHz taajuusaluella ja tunnetaan nimellä PCS (Personal Communications System). Yhdysvalloissa - maailman suurimmilla matkapuhelinmarkkinoilla - 90% matkapuhelinliittymistä toimii vielä analogisissa verkoissa, mutta esim. Japanissa matkapuhelinjärjestelmät ovat pääsääntöiseti digitaalisia. Kaikki GSM-järjestelmät perustuvat samoihin spesifikaatioihin, erot pääasiassa tehotasoissa, kanavien lukumäärissä ja taajuusalueissa.


Kurssin S-38.118 harjoitustyö ryhmä 17 (Timo Herrala, Mikael Pelanti & Tuomas Lindström)

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 14:24.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/17/historia.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]