TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


Digitaalitelevisio

Tulevaisuuden televisio - massojen mediasta yksilön palvelijaksi


1. Johdanto 
2. Tulevaisuuden televisio 
3. DTV tekniikasta 
4. DTV Suomessa 
5. Lähteet 
 

DTV tekniikasta

Digitaalitekniikan käyttö maanpäällisessä lähetysverkossa mahdollistaa 3-6 digitaalisen televisiokanavan lähetyksen nykyisen yhden analogisen televisiokanavan tilalla. Yhden analogisen radiokanavan tilalla voidaan lähettää jopa 12 digitaalista radiokanavaa. [2]

Näyttää siltä, että ensimmäistä kertaa on tulossa maailmanlaajuinen televisiostandardi. (nykyisiä analogisia järjestelmiä on käytössä useita erilaisia maailmalla)

Standardointia johtaa Digital Video Broadcasting Project (DVB), johon kuuluu yli 220 tunnettua järjestöä yli 30 maasta ympäri maailman. [3]

Kuva DVB:stä kotona
DVB-standardiin kuuluvat kaikki elementit aina tuotantostudiolta kuluttajan kotiin asti.

Kuinka digitaalisuus sitten mahdollistaa niinkin monen televisiokanavan lähetyksen perinteisen kanavan tilalla? Sen mahdollistaa MPEG-2 -pakkauksen käyttö, jota käytetään kaikissa DVB:n kuvailemissa tavoissa siirtää televisiokuva TV-studiolta kuluttajalle.

Kuva MPEG-2 referenssimallista

MPEG-2 referenssimalli [4]

Eli televisiokuva lähetetään radioaaltoja pitkin pakattuna (Delivery -kupla), jonka jälkeen set-top-box purkaa signaalin (Demultiplexing -laatikko), ja syöttää kuvan ja äänen televisiovastaanottimelle.

MPEG-2:n käyttämä pakkausalgoritmi on varsin monimutkainen, ja sen ymmärtäminen edellyttää muutaman vuoden yliopistotason matematiikanopiskelua. Kiinnostuneet löytävät lyhyen kuvauksen linkistä [5]. (vaatii Adobe Acrobat -ohjelmiston!)

Aluksi digitaaliset televisiolähetykset tulevat olemaan kuvanlaadultaan suunnilleen samantasoisia kuin nykyisetkin, analogiset lähetykset. DVB-standardit kuitenkin mahdollistavat tulevaisuudessa siirtymisen HDTV (High Definition TV) -tekniikan käyttöön. Tällöin kuvanlaatu paranee uusien laitteiden ja 16:9 -kuvasuhteen myötä huimasti. [6]

Tämän sivun sisällöstä vastaavat:
Teemu Jalava
Pekka Suomalainen
Ville Warsta


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 12:42.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/58/dtvtech.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]