TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Mikä on UMTS?

Mitä UMTS tarjoaa?

Ero nykytekniikkaan

UMTS-laitteisto

UMTSin aikataulu

UMTSin kaupalliset mahdollisuudet

Tulevaisuuden näkymät

Viitteet

Tekijät

 Ero nykytekniikkaan

Liikkuvan asiakkaan päätelaite oli historian alussa puhelin. Radioaksessi ja päätelaite olivat ja ovat vielä tänään pitkälti vain ja ainoastaan puhetta varten optimoituja. Olemme jo GSM:n kehittyessä saaneet kuitenkin havaita kehitystrendin; langaton päätelaitekäsite ja aksessimenetelmät kehittyvät radikaalisti ja siinä tulevaisuus tulee yllättämään.

UMTS-standardi perustuu GSM-verkkoihin eli nykyverkot ovat edelleen käyttökelpoisia.Kun se yhdistää näihin laajakaistaisen WCDMA radiotekniikan, paranee verkkojen kyky siirtää grafiikkaa ja videokuvaa. "Ero on kuin Kymppitonnilla ja Bumtsi-Bumilla", Soneran kehitysjohtaja vertaa.

UMTS:n radiorajapinta on vallankumouksellinen ratkaisu verrattuna olemassa oleviin toisen sukupolven järjestelmiin, vaikkakin GSM:n piirteitä ja ratkaisuja pyritään hyödyntämään mahdollisimman pitkälle. Laajakaistaisen radiorajapinnan tekeminen ei onnistu kuitenkaan puhtaasti GSM-tyyppisesti eli uusia ratkaisuja tullaan määrittelemään.

Suurempaa siirtokapasiteettia tarvitsevien lisäarvopalveluiden tarjoamiseksi GSM:n jatkokehityksen tavoitteena on optimoida siirtotie. Tarkoitus on siis siirtää enemmän tietoa samassa putkessa.

Nykyinen GSM-verkko perustuu ISDN:n kytkennänohjaukseen perusnopeutenaan 64 kbit/s. Tulevaisuuden kytkentä tulee perustumaan yhä enemmän ATM-kytkentään, joten sen tulo osaksi GSM-verkkoa on merkittävä kehityssuunta. ATM 155 Mbit/s-kehyksineen mahdollistaa todellisten multimediapalvelujen ohjauksen myös matkaviestinverkoissa.

 

Edellinen sivu | Seuraava sivu

 Copyright 1998 Antti Arponen, Teemu Huttunen, Zhou Hui

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 03.12.1998 19:29.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/2/ero.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]