TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

[ETUSIVU] [PROLOGIUM] [HISTORIUM] [IRIDIUM] [MUUT JÄRJESTELMÄT] [MARKKINOINTI] [REFERENDUM]

Iridium - Tekniikka


Iridium-puhelinverkko koostuu avaruusosasta, maa-asemista ja liikkuvista asemista. Verkko on maailmanlaajuinen jossa puhelu yhdistetään ensisijaisesti maanpäällisessä verkossa GSM, AMPS(USA), PDC(Japani) ja tarvittaessa käyttöön otetaan satelliittiverkko. Sekä Sonera että Radiolinja ovat sopineet verkkovierailusta Iridium satelliittipuhelinverkon kanssa. Verkon erikoiominaisuuksiin kuuluu satelliittien väliset suorat yhteydet. Tämä mahdollistaa soiton iridiumpuhelimesta toiseen ilman maanpäällisiä yhteyksiä tai puhelu voidaan välittää satelliitti verkossa aina kohteen lähinnä olevalle maa-asemalle. Satellittiverkon 66 satelliittia jakavat maapallon 3168 valvottuun radiosoluun. Yksi satelliitti on tietyssä pisteessä tavoitettavissa noin 15 minuutin ajan ja tämän jälkeen puhelu siirtyy automaattisesti toiseen soluun. Iriduim-verkossa sinä pysyt paikallaan ja solut liikkuvat!

Lähetystekniikka


Satelliittien keskinäiset yhteydet muodostetaan taajuudella 23GHZ, joka mahdollistaa luotettavan ja erittäin nopean yhteyden. Satelliittien ja maa-asemien välisessä yhteydessä käytetään taajuutta 19GHz sekä 29GHZ. Satelliittien ja päätelaitteiden välillä liikennöinti tapahtuu taajuuskaistalla 1616-1626MHz. Radiokanavan saantimenetelmänä käytetään FDMA(frequensy division multiple access) ja TDMA:n(time division multiple access) sekoitusta, joka mahdollistaa rajoitetun taajuusspektrin tehokkaan käytön.

Avaruusosa


Iridiumsatelliitit lentävät ainoastaan 780 kilometrin korkeudella, eli ne ovat LEO(Low earth orbit) satelliitteja. Verrattuna geosynkronisiin satelliitteihin jotka lentävät 35900 kilometrin korkeudella. Satelliittien matala lentorata mahdollistaan päätelaitteiden pienet antenni koot ja puheluiden lyhyen viiveen. Maapallo jaetaan kuuteen napojen kautta kulkevaan rataan, joiden kiertoaika on 100 minuuttia ja 28 sekuntia. Jokaisella radalla on 11 satelliittia jotka kattavat koko maapallon, niin valtameret, maapallon napaseudut kuin autiomaat. Yhden satelliitin peittoalue on 9500 neliökilometriä joka koostuu 48 radiosolusta. Yksi satelliitti pystyy kerralla ottamaan 1100 puhelin yhteyttä. Satelliittien käyttöiäksi on arvioitu 5-8 vuotta.

Maa-asemat


Satelliittiverkko liitetään tavalliseen televerkkoon maanpäällisten Iridium-välityskeskusten avulla. Tämä mahdollistaa liikenteen Iridium-päätelaitteiden ja maanpäällisen televerkon päätelaitteiden välillä. Näissä keskuksissa on hieman yli kolman metrin paraboli antennit, jotka takaavat luotettavan yhteyden. Käyttäessään iridium-verkkoa tilaaja rekisteröidään lähimpään välityskeskukseen, joka huolehtii tunnistuksesta, yhteyden- muodostuksesta ja laskutuksesta.

Liikkuvat asemat


Iridium-verkon päätelaitetyypeiksi on suunniteltu Iridium-matkapuhelin, Iridium-telefax, Iridium-modeemi, henkilöhakulaite ja puhelinkioski. Kaikki Iridiumpuhelimet ovat kaksitaajuuspuhelimia, jotka voivat ottaa yhteyden sekä maanpäälliseen matkapuhelinverkkoon sekä Iridium-satelliittiverkkoon. Matalan satelliittiradan ansiosta siirtoviive saadaan pieneksi ja päätelaite antenneineen on vain hieman normaalia GSM-puhelinta kookkaampi. Puhelimien tehonkulutus on GSM-puhelimien luokkaa. Iridium- puhelimien siirto nopeus on 2,4Kbit/s. Iridium-verkko tulee tarjoamaan käyttäjälle samat palvelut kuin GSM-verkko, eli tekstiviestin, soittajan numeron näytön, koputuksen...

Iridiumin tekniset tiedot


Satelliittien määrä 66
Sateliittiratojen määrä 6
Satellittien ratakorkeus 780
Satelliittien käyttöikä 5-8 vuotta
Verkon radiosolujen määrä 3168
Satelliitin paino 689 kg

Puhelimen lähetysteho 390 mW
Puhelimen lähetysnopeus 2400 bit/s
Radiokanavan saantimenetelmä FDMA/TDMA

TAAJUUSALUEET
Päätelaitteen ja satelliitin välillä 1616 - 1626,5 MHz
Satelliittien välillä 23,18 -23,38 MHz
Satelliitin ja maa-aseman välillä 19,4 -19,6 MHz sekä 29,1 -29,3 MHz

[ETUSIVU] [PROLOGIUM] [HISTORIUM] [IRIDIUM] [MUUT JÄRJESTELMÄT] [MARKKINOINTI] [REFERENDUM]

Tekniikan salat paljasti Tomi Varonen.

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 24.11.1998 12:51.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/17/irid.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]