TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Tekniikka

Tilausvideo Tilausvideo
Tekniikka
Ongelmat
NVOD
Kokeilut
Linkit

Tämän sivun sisällöstä vastasivat Tapio Karppi,Petri Koistila ja Pentti Peisa. 


Sivua on viimeksi päivitetty 16.11.1998 
 


Yksinkertaisesti

Yksinkertaisimmillaan tilausvideo näkyy käyttäjälle videonauhuria muistuttavana laitteena, joka käyttäjän toiveiden mukaan toistaa valittua videota. Käyttäjällä on mahdollisuus valita elokuva sadoista tai jopa tuhansista vaihtoehdoista. Hän voi aloittaa katselun milloin vain ja kelailla ohjelmaa miten itse tahtoo. Tarkoitus on, että tiettyä ohjelmaa ei lukita tietylle käyttäjälle vaan samaa ohjelmaa voi seurata samanaikaisesti useampi kotitalous.

 

Tilausvideon elementit

Tilausvideojärjestelmä koostuu videoservereistä, kytkentäpaikoista, käyttäjien ohjausyksiköistä sekä tietoliikenneverkoista näiden välillä. Järjestelmäkuva havainnollistaa systeemin rakennetta.

Ohjausyksikkö (set-top unit)

Ohjausyksikkö on tilaajan käyttäjäliitäntä tilausvideopalveluihin. Yhdessä TV:n ja kauko-ohjaimen kanssa sen avulla voidaan selata ja katsoa valittavissa olevia elokuvia .

Tilaajaverkko

Tilaajaverkko liittää asiakkaan tiloissa olevan ohjausyksikön paikalliseen kytkentäpaikkaan, jossa videopalvelin sijaitsee. Verkko käsittää fyysisen siirtomedian, merkinannon sekä ohjelmansiirron. Verkko voidaan toteuttaa valokuidulla ja ATM-tekniikalla. Myös olemassa olevia kuparisia puhelinjohtoja voidaan ADSL-modeemeja käyttäen ehkä hyödyntää tai voidaan käyttää yhteisantennijärjestelmien koaksiaalikaapeleita.

Kytkentäpaikka (Switching Office)

Kytkentäpaikka voi olla puhelinyhtiön keskus tai kaapeli-TV-yhtiön kaapelikeskus. Kytkentäpaikat koostuvat siirtoyksikköstä (head-end), valintayksikköstä (dial tone gateway), kytkimistä ja videopalvelimista. Siirtoyksikkö syöttää elokuvan tilaajaverkkoon. ADSL:n tapauksessa ne kytketään kuparikaapelille yhdessä puhelujen kanssa. Käytettäessä koaksiaalikaapelia siirtoyksikkö on periaatteessa sama kuin nykyisinkin käytetty lisättynä digitaalisilla modulaattoreilla. Valintayksikön avulla asiakas valitsee syötettävän videon. Palvelin säilyttää ja tarvittaessa syöttää videon asiakkaalle. Tämän lisäksi se hoitaa pääsynvalvonnan, mahdollisen salauksen ja videonauhurin toimintojen emuloinnin. Kaikkein suosituimmat videot voivat olla jopa suoraan keskusmuistissa, kun muita säilytetään kovalevyllä, CD-ROMilla, nauhalla tai ne voidaan ladataan etäpalvelimelta.

Runkoverkko

Runkoverkon avulla kytkentäpaikka liitetään muihin videopalvelimiin tai massamuisteihin. Runkoverkko on toteutettu tyypillisesti valokuidulla joko SDH-tekniikalla tai myöhemmin yleisemmin ATM-tekniikalla.

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 16:42.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/11/tekn.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]