TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


Etusivu

Tekniikka

Satelliittipuhelimet

Verkot ja palvelut

Tulevaisuus

Linkit ja lähteet

Tekijät

Congiu Marcus
Jaakkola Lauri
Koskela Jeremias

Tekniikka

Globalstarin satelliitit ovat rakenteeltaan yksinkertaisia. Niissä on antenni, puolisuunnikkaan muotoinen runko, kaksi aurinkopaneelia ja magneettikenttämittari. Satelliitit toimivat ikäänkuin peileinä taivaalla, koska Globalstarin järjestelmän ohjelmisto on kokonaan maassa. Tämä mahdollistaa järjestelmän helpon päivittämisen.

Kun satelliittipuhelimen kautta soitetaan, kulkee tieto satelliittiin, joka lähettää sen heti takaisin sopivaan maa-asemaan. Satelliitit eivät siis keskustele keskenään. Maa-asemalta puhelut kulkevat samalla tavalla kuin gsm:ssä eli lankoja ja gsm-verkkoa pitkin.

Globalstarin satelliittisysteemi on tehokas. Se tarvitsee yhteensä vain 48 maa-asemaa. Toimialueiden rajat hoidetaan satelliittinavigoinnin avulla. Soittajan kannalta välityspisteillä on merkitystä vain hinnan kannalta, samalla tavoin kuin gsm:ssä.

Puhelimet ovat joko kaksitaajuus- tai kolmitaajuuspuhelimia. Euroopassa Globalstar-gsm -puhelimia valmistavat tällä hetkellä ruotsalainen Ericsson ja italialialainen Telit. Amerikassa valmistetaan Qualcommin Globalstar-cdma-amps -puhelimia. Monitaajuuspuhelimilla saavutetaan se etu, että samalla puhelimella voidaan soittaa tavallisessa matkapuhelinverkossa ja tarvittaessa puhelu siirtyy satelliittijärjestelmään.

Puhelimissa käytetään sim-korttia ja laskutus hoidetaan gsm-laskun yhteydessä. Satelliittipuhelimen antenni ei ole enää nykyään suuri lautanen, vaan tavallisen näköinen pitkä kokoontaitettava antenni. Satelliittipuhelu kuluttaa pidemmän kantamansa takia luonnollisesti enemmän tehoa kuin tavallinen gsm-puhelin.

Satelliittipuhelimella ei voi puhua gsm:n tavoin sisätiloissa, mutta vahvassa verkossa mahdollisesti ikkunan äärellä. Ulkona yhteys ja äänen laatu ovat hyviä. Järjestelmä osaa vaihtaa satelliittia ja maa-asemaa ilman yhteyden katkeamista.



Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 28.11.2000 23:42
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/65/tekniikka.shtml