TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Etusivu

Tekniikka

Satelliittipuhelimet

Verkot ja palvelut

Tulevaisuus

Linkit ja lähteet

Tekijät

Congiu Marcus
Jaakkola Lauri
Koskela Jeremias

 

S-38.118 Teletekniikan perusteet, Harjoitustyö

Satelliittipuhelimien tulevaisuusSatelliittipuhelin

Matkapuhelinten käyttäjät ovat jo kauan odottaneet puhelinta, joka toimisi kaikkialla maailmassa. Maailmanlaajuista kolmannen sukupolven matkapuhelinjärjestelmää odoteltaessa on taivaalle ilmestynyt lukuisia tietoliikennesatelliitteja helpottamaan matkapuhelinliikennettä.

  Kuva 1.

Satelliittiverkoilla pystytään tehokkaasti täydentämään nykyisiä matkapuhelinverkkoja ja tarjoamaan matkapuhelinpalvelut myös syrjäseutujen asukkaille. Tämän pohjalta voisi luulla että edellytykset satelliittiviestimille olisivat olleet otolliset - toisin kävi!

Viimeisen 15 vuoden aikana satelliittipuhelinverkkoihin on investoitu astronomisia määriä rahaa, asiantuntemusta ja työtunteja. - Turhaanko?

1990-luvulla useat yhtiöt tulivat suurella rahalla mukaan markkinoille, mutta nyt ne ovat jo vetäytyneet alalta huonon kannattavuuden vuoksi. Satelliittipuhelimet ovat muodostumassa marginaalipalveluksi, jota normaali kuluttaja ei tarvitse. Syitä on monia; tavallisten matkapuhelimien peittoalueet kattavat kaikki tärkeimmät markkina-alueet, satelliittipuhelimet ovat suurikokoisia ja painavia, yhteys ei yleensä muodostu sisätiloista, lisäksi palvelut ja puhelinlaitteet ovat kalliita.

On mielenkiintoista seurata miten satelliittipuhelinyhtiöiden käy tulevaisuudessa. Ainakin yksi satelliittipuhelinverkko pidetään varmasti jollain tavalla toiminnassa, koska se on välttämättömäntä jo pelkästään yleisen turvallisuuden vuoksi. Jokamiehen puhelinta satelliittipuhelimesta tulee tuskin koskaan.

Marcus Congiu, Lauri Jaakkola ja Jeremias KoskelaTämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 28.11.2000 23:42
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/65/index.shtml