TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
  Telelääketiede

+   Yleistä

+   Historiaa

+   Sovelluksia

+   Tekniikasta

+   Linkkejä ja viitteet


Teletekniikan harjoitustyö s/2000_

------------------------------------
Jantunen Peter, 48132F
Sisältö, kuvitus
------------------------------------

Jussila Ville, 48140R
Ulkoasu, HTML, validointi
------------------------------------

With Matias, 48363K
Sisältö, HTML
------------------------------------

Valid HTML 4.0!
Valid CSS!

  

Telelääketieteen historiaa

Telelääketieteen juuret ulottuvat aina 1960-luvun alkupuolelle, jolloin ensimmäiset avaruuslennot alkoivat. NASA käytti telemetriaa välittämään tietoa maahan avaruussukkuloiden ja avaruuspukujen sisällä vallitsevista fysiologisista olosuhteista. NASAn rooli telelääketieteen historiassa on merkittävä, koska se on toiminut rahoittajana useimmissa 1960- ja 1970-lukujen projekteissa. Tiedonvälityssatelliittien kehittyminen yhdistettynä varhain alkaneisiin tutkimuksiin johtivat telelääketieteen kehittymiseen.

Vuonna 1974 NASA ja SCI Systems aloittivat tutkimuksen telediagnooseihin soveltuvan televisiojärjestelmän minimivaatimusten selvittämiseksi. Tutkimuksessa välitettiin kuvaa todellisesta hoitotilanteesta, jonka perusteella lukuisat muut lääkärit yrittivät tehdä oikean diagnoosin. Kanadassa puolestaan Memorial University of Newfoundland käytti satelliittiyhteyttä pitkän matkan koulutus- ja hoito-operaatioihin. Järjestelmä on laajentunut koko provinssin laajuiseksi yhteysverkoksi, johon on liitetty kaikki sairaalat, terveyskeskukset, oppilaitokset ja korkeakoulut.

Australiassa käynnistettiin vuonna 1984 projekti, jonka tarkoituksena oli tarjota terveydenhoitopalveluja viidelle syrjäiselle kaupungille Carpentarian lahden eteläpuolella. Kaksi kolmasosaa kaupunkien asukkaista on mantereen alkuperäisasukkaita. Kaikki kohteet varustettiin puhelimin, faxein ja pysäytyskuvaruutu-televisioin. Lopullisissa tutkimuksissa pystyttiin osoittamaan, että tekniikan avulla pystyttiin parantamaan alueen asukkaiden terveydenhoitopalveluja. Samalla järjestelmä vähensi kuluja, koska se vähensi tarvetta lennättää erikoisasiantuntijoita paikalle ja lisäksi potilaiden evakuoimistarve alueelta pieneni.

(House and Roberts, 1977).
(SCI Systems, Inc. 1974).
  Päivitetty 21-11-2000

Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 05.12.2000 21:09
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/58/hist.shtml