TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
  Telelääketiede

+   Yleistä

+   Historiaa

+   Sovelluksia

+   Tekniikasta

+   Linkkejä ja viitteet


Teletekniikan harjoitustyö s/2000_

------------------------------------
Jantunen Peter, 48132F
Sisältö, kuvitus
------------------------------------

Jussila Ville, 48140R
Ulkoasu, HTML, validointi
------------------------------------

With Matias, 48363K
Sisältö, HTML
------------------------------------

Valid HTML 4.0!
Valid CSS!

  

Televiestintä

Televiestintää hyödynnetään lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan koulutuksessa sekä yleisen tiedonsaannin helpottamisessa. Sähköisessä muodossa potilas- ja laboratoriotiedot ovat helposti siirrettävissä, mikä osaltaan tehostaa hoitoa, vähentää odottelua ja säästää kustannuksia.

Telekonsultointi

Kuvayhteys ja potilaan näkeminen konsultaatiotilanteessa säästää potilaan aikaa ja vaivaa, kun turha matkustelu sairaana jää pois. Kuvayhteys on tärkeä myös kahden lääkärin välisessä konsultaatiossa, jolloin on mahdollista tehdä toimenpiteitä ja tutkimuksia kauko-ohjatusti (mm. tähystyksiä tai pienempiä leikkauksia). Videoneuvottelun avulla terveyskeskuslääkärit saavat reaaliaikaista asiantuntija-apua kokeneilta erikoisalojen lääkäreiltä.

Telediagnosointi

Teleradiologia

X-ray image (Copyright http://www.vesalius.com/) Teleradiologia on telelääketieteen tärkein sovellus tarkasteltaessa asiaa maailmanlaajuisesti. Sovellusalueen kehitystä on helpottanut se, että tutkimustulokset ovat jo valmiiksi digitaalisessa muodossa. Tarvittava tekniikka on nykyään halpaa ja nopeaa. Tiedonsiirtäminen tapahtuu yleensä suoralla yhteydellä (Point-to-Point), lähialueverkkoa pitkin (LAN) tai WAN-verkkoa pitkin.

Suomessa jokaisessa terveyskeskuksessa on röntgenlaite, mutta läheskään kaikissa ei ole röntgenlääkäriä. Täten on erittäin hyödyllistä siirtää informaatio olemassa olevia tietoliikenneyhteyksiä pitkin asiantuntijoille. Röntgenkuvien siirtäminen tapahtuu käytännössä niin, että röntgenhoitaja huolehtii paikan päällä terveyskeskuksessa kuvauksista, kuvien digitalisoinnista ja niiden lähettämisestä sopivalle palveluntarjoajalle. Tälläisiä ovat esimerkiksi alue-, keskus-, tai yliopistollinen keskussairaala tai jokin yksityinen taho. Nykyään on maailmassa on käytössä yli 7000 teleradiologian yksikköä ja niillä suoritetaan kymmeniä tuhansia tutkimuksia ja diagnooseja vuosittain.

Teleradiologia asettaa vaatimuksia kolmeen asiaan: resoluutioon, pakkaukseen ja siirtonopeuteen. Digitalisoidun kuvan resoluutio on tyypillisesti luokkaa 512x512 - 1024x1024 ja harmaasävybittien määrä vaihtelee kahdeksasta kahteentoista. Ristiriitaisia vaatimuksia ovat resoluutio ja siirtoaika. Mitä enemmän bittejä käytetään sitä tarkempia kuvista luonnollisesti saadaan. Toisaalta taas siirrettävä tietomäärä on tällöin suurempi ja tiedonsiirtoaika pitempi. Pakkauksen avulla voidaan siirtää tarkempia kuvia nopeammin. Kuvia ei kuitenkaan voida pakata rajattomasti niin ettei informaatio kärsisi. Tämä on lääketieteen kannalta tärkeää. Häviöttömillä algoritmeilla päästään yleensä vain pakkaussuhteeseen 3:1. Siirtonopeutta taas rajoittaa yleensä etenkin syrjäseuduilla lähettimen eli modeemin nopeus. Suurissa sairaaloissa nopeutta voi rajoittaa myös itse siirtokanava.

Teleradiologian todellisia tai potentiaalisia käyttäjiä ovat esimerkiksi päivystävä radiologi, ensiapu- ja sairaankuljetusradiologit. Päivystävä radiologi voi käyttää teleradiologiavastaanotinta kotoaan, jolloin kuvat voidaan välittää lääkärille ilman, että hänen pitää tulla sairaalaan. Näin myös konsultaatiota pyytänyt lääkäri saa tulokset nopeammin. Sairaankuljetuksessa potilas voidaan kuvata jo matkalla ja näin lääkärit voivat valmistautua tilanteeseen ennen kuin itse potilas ehtii paikalle. Ensiavussa voidaan kriittisessä tilassa olevista potilaista otetut kuvat siirtää nopeasti radiologian osastolle. Lausunto toimitetaan tästä edelleen sitä pyytäneelle lääkärille. Teleradiologiaa hyödyntämällä radiologit voivat erikoistua yhä kapeammalle erikoisalueelle, koska maantieteellisen sijainnin vaikutus katoaa. Esimerkiksi Suomessa voisi tällöin olla muutama lasten radiologiaan erikoistunut lääkäri, joka tietenkin nostaisi diagnoosien tasoa.

Telepatologia

Telepatologisia eli mikroskooppikuvien siirron sovelluksia on jo käytössä eri puolilla Suomea. Käynnissä olevan leikkauksen aikana on mahdollista ottaa jääleikenäyte ja siirtää se videoneuvotteluyhteydellä esimerkiksi keskussairaalan patologille. Patologi saa halutessaan pysäytyskuvia liikkuvasta mikroskooppikuvasta ja voi antaa diagnoosin ja ohjeita leikkauksen jatkoa varten. Myös tarkalla digitaalikameralla otettuja kiintokuvia voidaan siirtää patologille lausuntoa varten.

Teledermatologia

Teledermatologialla tarkoitetaan ihotautikuvien digitaalista siirtoa. Esimerkiksi terveyskeskuslääkärit voivat käyttää keskussairaaloiden dermatologien asiantuntemusta hyväkseen videoneuvottelun avulla. Tehokkaan työskentelyn takaamiseksi tarvitaan hyvä siirtotie dermatologisten suuriresoluutioisten kuvien siirtoa varten

Telekardiologia

Telekardiologialla tarkoitetaan sydäntutkimustulosten, kuten EKG:n siirtämistä tietoliikenneverkon yli. Ekg-käyrän siirtäminen digitaalisesti nopeuttaa ja parantaa mahdollisuutta konsultoida mahdollisesti satojen kilometrien päässä olevaa erikoislääkäriä. Tietojen siirroissa voidaan hyödyntää olemassa olevia tiedonsiirtoverkkoja.

Muut sovellukset

Työnohjauksessa, havainto-opetuksessa ja koulutuksessa pystytään hyödyntämään telelääketieteen tuomia mahdollisuuksia. Videoneuvotteluilla voidaan järjestää monipistekoulutustilaisuuksia ja vastata terveyskeskuslääkäreiden koulutustarpeisiin. Lääninkoulutusseminaareja voidaan pitää tehokkaasti ilman, että lääkäreiden työaika hukkaantuu matkoihin.

Laboratoriotietojen siirto on yksi sovellusalue. Potilaiden laboratoriokokeiden tulokset ovat helpommin saatavissa ja siirrettävissä, kun ne ovat sähköisessä muodossa. Eri valmistajien laboratoriotietojärjestelmät voidaan verkottaa hoitamaan koko sairaanhoitopiiri.

Telepsykiatria käyttää reaaliaikaisia videoneuvottelukonsultaatiota terveyskeskuslääkärien ja psykiatrian ammattilaisten välillä. Näin työ ja käytettävissä olevat resurssit tehostuvat. Projektien tulokset ovat tähän asti olleet erittäin myönteisiä. Myös maailmalta saadut kokemukset hoitotyössä muun muassa lasten psykiatriassa ovat vahvistaneet telepsykiatrian käyttökelpoisuutta terveydenhuollossa.

Teleneurofysiologiassa siirretään EEG eli aivosähkökäyrä.


  Päivitetty 21-11-2000

Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 05.12.2000 21:09
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/58/app.shtml