TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


WAP- ja iMode-päätelaitteet (Lähde: www.nokia.com, www.nttdocomo.com)

2,5G mobiilipalveluiden kehitys Euroopassa ja Japanissa


Johdanto

Tekniikat

Palvelut ja palveluntarjoajat

2,5G kilpajuoksu

Vertailua

Lyhenteet

Vertailua: Miksi iMode on WAPia suositumpi?

Kilpailutilanne

Syitä iModen huomattavaan suosioon ja WAPin verrattain laimeampaan vastaanottoon voi etsiä myös Euroopan ja Japanin teleoperaattorien välisen kilpailutilanteen erilaisuudesta.

Kilpailutilanne Euroopassa

Euroopassa on lähes poikkeuksetta maakohtaisia operaattoreita, sillä useissa maissa ulkomaiset operaattorit ovat päässeet toisten maitten markkinoille vasta viime vuosina. Suuret maakohtaiset operaattorit ovat useimmiten syntyneet maan omasta valtiollisesta telemonopolista. Lisäksi maakohtaisien operaattorien joukosta löytyy yksittäisiä pienempiä operaattoreita.

Euroopan suuret operaattorit, kuten Vodafone, Telia, Deutsche Telekom ja British Telecom ovat jo muodostamassa yritysostojen ja fuusioiden kautta suurempia kokonaisuuksia, mutta varsinaisia Euroopan laajuisia operaattoreita ei vielä voida katsoa olevan. Ulkomaisten operaattorien vaikutusvalta maakohtaisilla markkinoilla on vielä verraten pieni.

GPRS-pakettiverkkoja ollaan ottamassa käyttöön vuoden 2001 alussa useissa Euroopan maissa. GPRS-päätelaitteiden penetraatio on tästä syystä häviävän pieni, ja aika tulee näyttämään, miten kuluttajat vastaanottavat GPRS:n.


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 07.12.2000 22:57
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/56/vert_keu.shtml