TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Johdanto
Kaapelimodeemi
Digi-tv
DSL-tekniikat
Kuitu
Ethernet
Wlan
UMTS
Lähteet

VIIMEINEN MAILI
s38118 - Teletekniikan harjoitustyö
Wlan

WLAN (Wireless Local Area Network) on järjestelmä, joka kytkee johdottomasti päätteen verkkoon. WLAN:ia käytetään samoissa mittakaavoissa kuin johdollistakin LAN:ia, eli esim. yrityksellä tai yliopistolla voi olla oma WLAN verkko. WLAN on yleistynyt viime aikoina muiden kannettavien laitteiden mukana.

WLAN:in käyttäjäkunta on suurin piirtein samanlaista kuin kannettavien tietokoneidenkin; etuna on siis se, että kannettavaa ei tarvitse pitää johdon päässä kiinni, vaan konetta voi siirrellä vapaasti verkon kantaman sisällä. Myöskään johtoja ei tarvitse asentaa joka huoneeseen.

WLANin tekniikoita on monenlaisia. Kapeakaistainen järjestelmä toimii siten, että yhdellä yhteydellä on käytössään pieni taajuusalue. Taajuusvaihtelussa (Frequency-hopping spread-spectrum eli FHSS) pääte vaihtelee taajuutta tavalla, jonka myös vastaanottaja tietää.

WLANin toiminta
WLAN:in yhteyslaite on yleensä kytketty johdolla LANiin. Yhteyslaite vastaanottaa WLAN-laitteiden radioaallot (2.4 GHz) ja lähettää ne eteenpäin johdolliseen verkkoon. Yhtä yhteyslaitetta voi käyttää useampi käyttäjä kerrallaan. Kantama on paristakymmenestä yli sataan metriin riippuen tilasta. Ulkotiloissa kantama voi olla jopa 400m. Käyttäjät liittyvät WLANiin tyypillisesti WLAN adaptereilla, joita on saatavana esim. Nokialta, Lucentilta ja Ericssonilta. Adapterit ovat yleensä PC-kortteja kannettavissa ja PCI-kortteja pöytäkoneissa.

Nopeus

Tämän hetken WLANit ovat nopudeltaan 11Mbps. Uusia standardeja on tulossa, esim. 54 Mbps, joka saavutetaan 5 GHz:n taajuudella. Tosin nykyään on kaksi rinnakkaista standardia 802.11a ja HiperLAN 2.

Turvallisuus

security
architecture
Wlan roaming © 2000 WLANA

Turvallisuus on WLANissa jopa parempi kuin tavallisesa LANissa. WLANiin voi liittää kryptauksen, ja esim FHSS:ssä satunnaisen kuuntelijan on vaikea tietää mitä aalloilla liikkuu. Wlan mahdollistaa tukiaseman vaihtamisen lennosta, mutta roaming mahdollisuus tuo lisää haasteita turvaratkaisuihin.

Verkon koko

WLAN-verkot voivat olla yhden huoneen kokoisesta esim. koko kampusalueen kattavaan verkkoon asti. Isommat verkot hoidellaan käyttämällä mikrosoluja, jotka muistuttavat matkapuhelimien soluja, jatkamaan yhden yhteyslaitteen kantamaa.

Standardit
WLAN on määritelty IEEE:n standardeissa 802.11 (1 ja 2 Mbps) ja 802.11b (11 Mbps) sekä 802.11a (54Mbps).

Seuraava

Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 21:54
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/53/wlan.shtml