TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Johdanto
Kaapelimodeemi
Digi-tv
DSL-tekniikat
Kuitu
Ethernet
Wlan
UMTS
Lähteet
VIIMEINEN MAILI
s38118 - Teletekniikan harjoitustyö

Kuitu

Yksi paljon puhuttanut aihe on valokaapeleiden veto kotitalouksiin. Koska itse valokaapeli ei ole sen kalliimpaa kuin kuparikaapelikaan, on sen asentaminen uusia asuinalueita rakennettaessa perusteltua. Suurin kustannushan kaapelin asennuksessa muodostuu sen maahan kaivamisesta ja katujen auki repimisestä. Itse kaapeli ei kuitenkaan riitä luomaan tietoliikenneyhteyttä, vaan mukaan tarvitaan myös hiukan älyä. Nämä optiset ja optoelektroniset aktiivilaitteet muodostavatkin sen suurimman ongelman. Optisen signaalin muuntaminen säköiseksi, ja päin vastoin, on yhä melko kallista, eikä tällaisten laitteiden hankkiminnen jokaista kotikonetta varten ole taloudellisesti järkevää. Kuitu tulee kuitenkin olemaan yksi tulevaisuuden tiedonvälityksen kulmakivistä. Se tarjoaa lähes äärettömän tiedonsiirtonopeuden, ja on päivitettävissä uusilla aktiivilaitteilla vielä kauas tulevaisuuteen.

Runkoverkon puolella, missä liikennemäärät ovat suuria, on optinen tiedonsiirto jo arkipäivää. Meidänkin soittamamme puhelut siirtyvät siis paikasta toiseen jossain vaiheessa optisessa muodossa. Vuosi vuodelta on tämä optinen rajapinta siirtynyt yhä lähemmäs ja lähemmäs kuluttajaa. Optisten laitteiden markkinoiden kasvaessa ja hintojen painuessa tulee kuitu varmasti saavuttamaan joskus myös joka kodin. Tällä hetkellä vaihtoehtona voisi olla esimerkiksi kuidun vetäminen taloyhtiöön tai asuinalueelle, josta kaistaa sitten jaettaisiin käyttäjille vaikkapa ethernetin avulla. Tämä vaatii kuitenkin sen, että suuri joukko käyttäjiä sitoutuu haluamaan palvelun ja että kohteessa on tarvittava kaapelointi. Vanhoilla asuinalueilla tämä onkin ongelma.

Ruotsin päätös joka kodin laajakaistayhteydestä on saanut aikaan laajaa keskustelua aiheesta. Asioista puhuttaessa on syytä olla tarkkana eri termien suhteen. Kuitu on siis pelkästään signaalin välitystie, niin kuin esimerkiksi kuparijohtokin. Ruotsissa puhuttu laajakaistayhteys ei siis välttämättä tarkoita kuidun avulla toteutettua yhteyttä, vaan voi olla millä tahansa välitystekniikalla toteutettu. Laajakaistayhteys tarkoittaa tietoliikenneyhteyttä, jonka nopeus molempiin suuntiin on vähintään 2 Mbps.

Seuraava

Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 21:54
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/53/kuitu.shtml