TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Älykäs koti

Mika Hanski
Markus Lehtonen
Kimmo Tuomainen

Mitä älykkääseen kotiin kuuluu

Tässä yritetään pohtia käytännön elämän - ei tekniseltä - kannalta sitä, minkälainen on älykäs koti, mitä "palveluita" siellä on. Älykkääseen kotiin kuuluu luonnollisesti se, että mahdollisimman monet koneet ja laitteet ovat ohjattavissa muuten kuin manuaalisesti ja osaavat kertoa tilastaan. Ohjaus voisi toimia esimerkiksi jonkinlaisella yleiskaukosäätimellä tai puheen avulla. Esimerkiksi valaistuksen saisi päälle tai pois puhekäskyillä (mieti: heräät yöllä pimeässä hirveään kusihätään sammuttuasi illalla johonkin). Toisaalta uuni, pesu-, tai tiskikone osaisi herättää asukkaan päiväunilta, kun ruoka/ohjelma on valmis.

Tällaiseen viestien välittämiseen tarvittaisiin jokin kanava, vaikkapa jonkinlainen keskusradiojärjestelmä, jossa luonnollisesti jokaiseen huoneeseen saa välitettyä yksilöllisen viestin (tai ei viestiä). Keskusradiojärjestelmä on tietysti helppo laajentaa koko kodin kattavaksi jukeboxiksi, jossa jokainen voi tilata omaan huoneeseensa tietynlaista musiikkia tai radiokanavan - vaikkapa omalla yleiskaukosäätimellään tai puhekäskyllä. Audiojukeboxin ajatuksesta pääsee helposti videojukeboxiin, jossa joka huoneessa on esim. videotykki, ja seinälle saa heijastettua haluamansa TV-kanavan, tai elokuvan kodin arkistosta. Videokäyttöön tarkoitetut näytöt on kuitenkin hyvä erottaa tietokonepäätteistä, joita tällaisessa kodissa luonnollisesti on paljon: elokuvaa on mukava katsella isolta ruudulta ja kaukaa, mutta tietokoneella tehdään monesti samanaikaisesti jotain muuta esim. kirjoituspöydällä ja näytön on oltava tarkka ja helposti hahmotettavissa.

Älykkääseen kotiin kuuluavt tietysti älykkäät LVI-järjestelmät. Ilmastointi säätyisi automaattisesti ihmisten määrän mukaan. Lämmitysjärjestelmä tiputtaisi huonelämpötilaa yöllä, ja pohjoisilla leveysasteilla vetäisi talvella lämmön säästämiseksi vaikkapa luukut ikkunoiden eteen. Myös kaikkien lähtiessä matkalle, sisälämpötilaa voisi tiputtaa rajustikin - paluupäivä vain pitäsi säätää, tai ainakin ilmoittaa tuloaika ennen saapumista esim. kännykällä.

Nämä systeemit eivät kuitenkaan tee kotia mitenkään älykkääksi. Ne ovat oikeastaan vain keskitetty ohjausjärjestelmä ja tiedotuskanava. Enemmän älykkyyttä olisi, jos koti esimerkiksi osaisi päätellä, ketä siellä on,.ja toimia sen mukaan. Jos esimerkiksi talo on tyhjä, eikä pihallakaan ole ketään, voisi valaistusta vähentää ja sähköhellan ja kahvinkeittimen sammuttaa. Miksei tähän voisi olla liitettynä myös jonkinlainen varashälytysjärjestelmä. Jos koti tietäisi, missä kukin asukas on, voisi järjestelmään tulevaisuudessa liittää esimerkiksi "älykkään" imurin. Kun asukas lähtee pois kotoa vaikkapa kauppaan, imurirobotti siivoaa huoneesi. Tällaisia robotteja on helppo keksiä lisää: esim. palvelijarobotti, joka kököttäisi huoneesi nurkassa. Kun heittäisi likaisia vaatteita tai astioita, tai vaikka tyhjän kaljapullon, se osaisi viedä esineet niille kuuluviin paikkoihin. Miksei palvelija toimisi myös toisin päin?

Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 07.12.2000 20:08
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/34/sivu2.shtml