TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


Tietoturva Internetissä


Aloitussivu

Sivut tehnyt:
Jarkko Jaakkola
Timo Ralli
Jukka Tuominen

Edelliselle sivulle Seuraavalle sivulle

Internetin historia

Internetin historia sai alkunsa muutama vuosikymmen sitten, 1960-luvun alussa, kun Yhdysvalloissa alettiin suunnitella viranomaisten välistä kommunikaatiojärjestelmää, jonka toiminta ei lamaantuisi ydiniskun jälkeenkään. Tämän järjestelmän avulla piti olla mahdollista yhdistää kaupungit, osavaltiot ja armeijan tukikohdat toisiinsa. Ongelmana oli viestintäjärjestelmän hierarkinen rakenne. Jos kommunikaatio perustuisi keskusjohtoiseen järjestelmään, tästä keskuksesta tulisi yksi vihollisen ydiniskun todennäköisimmistä kohteista.

Aluksi tätä rakennetta kehitettiin armeijan alla erittäin salaisena. RAND Corporationin työntekijän Paul Baran ehdotus (joka tuotiin julkiseksi 1964) tämän viestintäongelman ratkaisuksi perustui kahteen seikkaan: Viestintäverkon pitäisi toimia ilman keskusvalvontaa ja sen toiminta ei saisi katketa, vaikka sitä vastaan hyökättäisiin. Uuden verkon oli määrä perustua 'solmuihin' (nodes), joiden keskinäinen suhde olisi tasavertainen. Jokaisella solmulla piti olla kyky toimia itsenäisesti, voida luoda, välittää ja vastaanottaa viestejä. Viestit piti jakaa pienehköihin 'paketteihin', jotka liikkuisivat verkossa yksitellen. Paketit koottaisiin kokonaiseksi viestiksi vasta sitten, kun ne saavuttaisivat määränpäänsä.

Näin ollen yksittäisien pakettien kulkureitti lähettäjältä vastaanottajalle olisi yhdentekevä. Paketteja piti vain lähettää eteenpäin solmulta toiselle kunnes ne saavuttaisivat määränpäänsä. Vaikka suurin osa verkon solmuista olisi epäkunnossa esimerkiksi ydiniskun jäljiltä, viestit menisivät perille, koska paketit ainoastaan kiertäisivät perille jotain toista kautta. Kun kaikki paketit sitten saavuttaisivat loppujen lopuksi päämääränsä, koottaisiin viesti jälleen kokonaiseksi. Tälläinen viestin toimittamismalli ei ollut niinkään tehokas verrattuna esimerkiksi puhelimeen, mutta toimisi myös vaillinaisena.

1960-luvun kuluessa ajatus tällaisesta hajautetusta viestintäverkosta levisi laajemmalla Yhdysvaltoihin ja myös Englantiin. Solmuiksi ajateltiin lähinnä silloisia supertietokoneita, koska niiden verkottaminen oli tärkeää laajempien tieteellisten tutkimusprojektien takia. Verkon avulla tutkijat saattoivat olla yhteydessä toisiinsa tai käyttää jonkin koneen resursseja muualta. Kehittämistyöstä vastasivat USA:ssa RAND, MIT (Massachusetts Institute of Technology) ja UCLA (University of California, Los Angeles). Ensimmäisen testiverkon sai aikaan kuitenkin Isossa-Britanniassa The National Physical Laboratory of Great Britain vuonna 1968. Vähän tämän jälkeen Pentagonin Advanced Research Projects Agency päätti rahoittaa laajemman ja paljon kunniahimoisemman verkon rakentamisen. Vuoden 1969 aikana ensimmäiset solmut otettiin käyttöön ja niitä oli vuoden loppuun mennessä toiminnassa kaikkiaan neljä. Nämä perustettiin yliopistoihin lounais-USA:n alueelle. Koulut, joihin nämä koneet asennettiin ensimmäisinä olivat UCLA, Stanford Research Institute, University of Utah ja UCSB (Univeristy of California, Santa Barbara). Nämä tietokoneet pystyivät siirtämään tietoja koneelta toiselle korkeanopeuslinjoja pitkin. Niitä voitiin myös ohjelmoida toisen koneen kautta. Verkon nimeksi tuli ARPANET. Nimensä se sai Advanced Research Projects Agencyn sponsoroinnin mukaan. Vuonna 1971 ARPANET-verkkoon oli liitetty 15 solmukonetta ja vuoteen 1972 mennessä jo 37 solmukonetta. Verkko jatkoi laajenemistaan koko 1970-luvun nopeasti, koska hajautettu järjestelmämalli teki koneiden liittämisen verkkoon helpoksi. Laajenemiseen myötävaikutti myös se, että perusohjelmat olivat ilmaisia ja vapaasti levitettävissä.

Ensimmäisenä henkilönä ARPANETiä pääsi käyttämään Charley Kline UCLAsta, kun hän yritti ottaa yhteyttä Stanford Research Institute:en 29. elokuuta 1969. Verkko kuitenkin kaatui, kun hän pääsi G-kirjaimen kohdalle kirjoittaessaan LOGIN.

Jatkuu, sivulle 2

Edelliselle sivulle Seuraavalle sivulle


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 16:12
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/3/historia.shtml