TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
  Videoneuvottelu

johdanto
laitteet
standardit
kaytantosovellukset
palvelutlähteet

 

 

Johdanto, Sovellukset:
Henrik Lönnroth

Käytäntö, Palvelut:
Valtteri Rantala

Laitteet, Standardit:
Jussi Teirikangas

Layout & Grafiikka:
Jussi Teirikangas

 

 

 

kuva nokian monitorista
Nokia 447DTC (www.nokia.ch)

Mitä videoneuvottelu on?

Videoneuvottelulla tarkoitetaan kahden tai useamman pisteen välistä reaaliaikaista ääni- ja kuvayhteyttä. Videoneuvottelun avulla voidaan helposti kommunikoida vaikka toiselle puolelle maapalloa. Videoneuvotteluun voidaan myös liittää datayhteys jolloin käyttäjien kesken voidaan jakaa esim. kuvia, tekstejä ja taulukoita. Muihin viestintävälineisiin verrattuna videoneuvottelun ehdoton vahvuus on katsekontakti eri käyttäjien välillä.

Mihin videoneuvottelua voidaan käyttää?

Videoneuvottelun käyttömahdollisuuksia on useita. Sitä voidaan käyttää esim. etäopetukseen, kuva- ja konferenssipuheluihin, haastatteluihin, tiedotuksiin, konsultointiin, tuki- ja helpdesk -sovelluksiis, etälääketieteeseen, sekä valvontaan ja vartiointiin.

Videoneuvottelun historia

Videoneuvottelu on suhteellisen vanhaa tekniikkaa ja se on ollut käytössä jo yli kymmenen vuotta. Aluksi laitteistojen hinnat olivat tavallisten käyttäjien ulottumattomissa ja puhelinyhtiöt vuokrasivat kovaan hintaan erityisiä videoneuvottelutiloja, joiden käyttö ei tullut juuri matkustamista halvemmaksi. 90-luvun alussa kehitettiin ISDN-tekniikalle perustuvia videoneuvottelu-sovellutuksia jotka saatiin standardoinnin mukana yhteensopiviksi. Nykyään hinnat ovat tavalliselle käyttäjälle sopivia ja kuka tahansa voi järjestää helposti videoneuvottelun.

Videoneuvottelun tulevaisuus

Jos internetin kasvu jatkuu tämänhetkisellä vauhdilla tulevat videoneuvottelut varmasti yleistymään tavallisten käyttäjien keskuudessa. Samalla kun yhteysnopeudet nopeutuvat kehittyy myös äänen ja videokuvan pakkausmenetelmät tehokkaimmiksi. Muutaman vuoden sisällä videoneuvottelu voi hyvinkin kilpailla jo tavallisen puhelun kanssa. Ehkä lähitulevaisuudessa saamme nähdä myös videokuvaa lähettävän kännykän.

 

alaviiva







Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 18:21
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/19/index.shtml