TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


4G - mikä se on?


Sisällys

Johdanto

2G

3G

4G

Päätelaitteet

Tekniikka

Palvelut

Sanasto

Linkit ja lähteet

Tekijät

Sanasto

ADSL 
(Asymmetric Digital Subscriber Line) asymmetrinen digitaalinen tilaajalinja
 

Air interface
Ilmarajapinta, radiotie. Matkapuhelimen ja tukiaseman välinen radioyhteys sekä sen tekniset ominaisuudet.
 

AMPS 
Advanced Mobile Phone System, Analoginen matkapuhelinverkko, jota käytetään pääasiassa Yhdysvalloissa, Latinalaisessa Amerikassa, Australiassa, Uudessa- Seelannissa, osissa Venäjää sekä Aasian ja Tyynenmeren valtioissa.

Analog communications
Analoginen viestintä, yksinkertainen tapa siirtää puhetta -ensimmäiset matkapuhelinverkot olivat analogisia. Koska analogisia verkkoja on käytetty joissakin maissa hyvin pitkään, ne saattavat tarjota paremman peittoalueen kuin digitaaliset verkot. Analogiset puhelut ovat kuitenkin vähemmän varmoja kuin digitaaliset puhelut, sillä ne kärsivät häiriöistä alueilla, joissa signaali on heikko. Analogisiin järjestelmiin kuuluvat AMPS, NMT ja ETACS.

Asymmetric data transmission
Epäsymmetrinen datasiirto. Tiedon määrä on erisuuruinen lähetys- ja vastaanottosuunnassa.

ATM
Asynchronous Transfer Mode, laajakaistainen, yhteydellinen tiedonsiirtomenetelmä, joka kykenee kuljettamaan samanaikaisesti erityyppistä liikennettä kuten puhetta, videota ja dataliikennettä. ATM:n etuja ovat lyhyt viive ja yhteyden hallittavuus.

Bandwidth
Viestintäkanavan tiedonsiirtokapasiteetti, joka yleensä ilmaistaan hertzeinä analogisissa järjestelmissä ja bitteinä per sekunti digitaalisissa järjestelmissä.

Bluetooth
Lyhyen matkan radioyhteys kahden laitteen välillä, esimerkiksi puhelimen ja PC:n välillä tai puhelimen ja faksin välillä ilman kaapelointia.

Broadband (laajakaistainen)
Termillä on useita merkityksiä. Alunperin termi tarkoitettiin kuvaamaan kanavaa, jonka informaation kuljetuskapasiteetti on enemmän kuin perusäänikanavan, joka on yleensä 64 kbit/s. Nykyisin termillä viitataan usein tiedonsiirtokanavan informaation kuljetuskapasiteettiin.

BSC,   Base Station Controller
Radioverkon ohjain GSM-järjestelmässä. BSC ohjaa tietyn maantieteellisen alueen tukiasemat. Se vastaa yhteyden laadusta kaikille alueella käynnissä oleville matkapuheluille ja huolehtii yhteyden jatkamisesta käyttäjän liikkuessa solusta toiseen.

BTS,   Base Transceiver Station
(Radio-)Tukiasema, jonka lähetin/vastaanotin ylläpitää yhteyden langattoman radiopuhelimen,  esimerkiksi matkapuhelimen, kanssa tietyllä etäisyydellä/kantamalla. Tukiasema voi olla yksi- tai monikanavainen, jolloin se pystyy palvelemaan useita matkapuhelimia samanaikaisesti.

CDMA, 
Code Division Multiple Access. Eräs digitaalisten matkaviestiverkkojen radioteknologia. CDMA  perustuu puhelukohtaiseen koodisekvenssiin, joka määrittelee kuinka digitaalisen puhesignaalin peräkkäiset näytteet lähetetään radiotiellä. Eri käyttäjät lähettävät samalla radiotaajuudella ja vain koodi erottaa puhelut toisistaan.

Cell, radio cell (solu, radiosolu)
Matkapuhelinverkon maantieteellinen perusyksikkö eli alue, jota yksi radiotukiasema palvelee langattomassa tai matkaviestinjärjestelmässä. Solun koko määräytyy halutun peittoalueen ja käyttäjämäärän mukaan sekä vaihtelee kymmenistä metreistä (mikrosolu) kymmeniin kilometreihin (makrosolut harvaan asutulla alueella).

Cellular network (Solukkoverkko)
Nykyaikainen matkapuhelinverkko koostuu radiosoluista. Solukkoverkon etu perustuu radioresurssien (esimerkiksi radiotaajuuksien) uudelleenkäyttöön, joka mahdollistaa moninkertaisen käyttäjämäärän verkossa. Toinen perusominaisuus on handover (solunvaihto), jonka avulla radioyhteys säilyy silloinkin, kun käyttäjä liikkuu radiosolun alueelta toiselle.

Circuit-switched data services (piirikytketyt datapalvelut)
Piirikytkentäisessä yhteydessä kanavan kapasiteetti varataan koko yhteyden ajaksi riippumatta siitä lähetetäänkö yhteydellä tietoa vai ei. Esimerkkinä mainittakoon modeemiyhteys kotitietokoneelta internet-palvelutarjoajalle puhelinverkon kautta.

D-AMPS, 
Digital Advanced Mobile Phone System. Digitaalinen langaton puhelinverkko, joka on käytössä Yhdysvalloissa, Latinalaisessa Amerikassa, Uudessa-Seelannissa, osissa Venäjää sekä Tyynenmeren valtioita. 

Digital communications
Digitaalinen viestintä on viestintää, jossa informaatio, esimerkiksi puhe, sisäänkoodataan ennen sen siirtämistä. Digitaaliset verkot ovat korvaamassa analogisia verkkoja, sillä ne mahdollistavat paremman äänentason, turvatun siirroon ja ne voivat käsitellä dataa ja ääntä. Digitaalisia verkkoja ovat langattomat järjestelmät kuten GSM 900, GSM 1800, GSM 1900, D-AMPS sekä langattomat DECT-järjestelmät.

Dual Band
Kaksitaajuusmatkapuhelin toimii useammassa kuin yhdessä verkossa, esimerkiksi GSM 900 sekä GSM 1800-verkossa. Käyttäjä hyötyy molempien verkkojen eduista.

Dual Mode
Dual Mode-matkapuhelin toimii useamman radioteknologian kanssa. Esimerkkinä puhelin, joka toimii sekä GSM- että AMPS-verkossa tai sekä AMPS- että D-AMPS-verkossa.

EDGE, 
Enhanced Data Rates for GSM Evolution. Teknologia, joka mahdollistaa kolmannen sukupolven laajakaistapalveluita olemassa olevissa GSM-verkoissa. EDGE:ssä radiosignaalin modulointitapa on yhteensopiva GSM:n radiokanavarakenteen kanssa, joten EDGE-kanavia on helppo lisätä radioverkkoon.

EPOC
Symbian-yhteenliittymän kehittämä taskutietokoneiden järjestelmä, joka soveltuu erinomaisesti langattomille laitteille.

ETSI, 
European Telecommunications Standardisation Institute. Euroopan komission vuonna 1988 muodostama ryhmä, joka vastaa suuresta osasta standardisointityötä. ETSI:n tarkoitus on määritellä standardeja, jotka mahdollistavat Euroopan telekommunikaatiomarkkina-alueen toiminnan yksittäisenä markkina-alueena.

First-generation cellular network
Ensimmäisen sukupolven matkaviestinverkot. Näissä ensimmäisissä automaattisesti toimivissa solukkoverkoissa radioyhetys on analoginen, mutta tukiasemasta eteenpäin puhe muutetaan digitaaliseen muotoon. Esimerkiksi NMT.

Fixed wireless / fixed cellular network
Langaton verkko, joka tukee pikemminkin kiinteitä kuin liikkuvia käyttäjiä. Tätä verkkoa pidetään nopeana ja taloudellisena tapana ottaa käyttöön moderneja puhelinpalveluita, sillä se ei vaadi kaapelin rakentamista.

GGSN 
(Gateway GPRS Support Node) GPRS-järjestelmän yhteyskäytävä,jonka kautta solukkojärjestelmä voidaan liittää internetiin tai X.25-tyyppisiin verkkoihin

GSN (GPRS Support Node) 
GPRS-järjestelmän tukipiste.

GPRS, General Packet Radio Service
GSM-verkkoihin tulossa oleva datapalvelu, joka mahdollistaa erittäin nopean dataviestinnän (115 kbit/s saakka), esimerkiksi internet ja sähköposti. GPRS on pakettikytkentäinen eli radiokanavia käytetään vain silloin kun tietoja lähetetään.

GPS, Global Positioning System
Globaali satelliittien avulla toimiva paikannusjärjestelmä.

GSM, 
Global System for Mobile Communications. GSM kuuluu digitaalisuutensa vuoksi matkaviestinjärjestelmien toiseen sukupolveen.GSM:n kehitystyön tavoitteena on ollut luoda vähintään Euroopan kattava yhtenäinen digitaalinen matkapuhelinverkko. GSM käyttää 900 MHz:n ja 1800 MHz:n taajuusalueita.

HCS, Hiearchial cell structures
Kehittynyt tapa rakentaa solukkoverkkoa, jolla saavutetaan sekä laaja peittoalue että suuri kapasiteetti tehokkaimmalla tavalla. HCS perustuu pienten mikrosolujen sekä isompien makrosolujen kerrosrakenteeseen ja älykkääseen radioliikenteen ohjaamiseen.

HSCSD, High-speed-circuit-switched data
GSM-verkkojen datapalvelu, joka mahdollistaa nopeat datayhteydet 56 kbit/s saakka. HSCSD eli Multi-slot-palvelussa tiedonsiirtoon käytetään useampia GSM-kanavia (eli aikavälejä) samanaikaisesti. HSCSD on kytkentäinen yhteystapa, missä radiokanavat ovat varattuina koko yhteyden ajaksi. Etuna on varma viiveetön datayhteys.

IMT-2000, 
International Mobile Telecommunication Systems. ITU:n standardointihanke globaalille kolmannen sukupolven matkaviestintekonologialle. Ratkaisujen pitäisi olla valmiita vuoteen 2000 mennessä.

IN, Intelligent Network (älyverkko)
Älykkäässä puhelinverkossa on useita käyttäjille hyödyllisiä lisäarvopalveluita, kuten esim. kutsunsiirrot, erikoishinnoittelu tietyille puhelinnumeroille, käyttäjäryhmät.

IP, Internet Protocol
Internetissä käytetty tiedonsiirtoprotokolla. IP pakkaa tiedot paketteihin ja liittää pakettiin vastaanottajan IP-osoitteen, jonka avulla verkko pystyy reitittämään paketit perille.

Voice over IP
Uusi tekniikka, jossa puhelin on kytketty hyödyntäen IP-protokollaa. Teoriassa asiakas ei huomaa eroa tavallisen puhelinsoiton ja IP-tekniikan välillä.

ISDN, Integrated Services Digital Network
ISDN-teknologia tarjoaa nopean täysdigitaalisen päästä päähän-yhteyden olemassa olevan paikallispuhelujohdon kautta. Siirtonopeus on 128 kbit/s ja samalla johdolla kulkevat sekä puhe että data samanaikaisesti.

ITU, 
International Telecommunication Union. YK:n alainen televiestinnän standardointiasioita hoitava järjestö.

LAN, 
Local Area Network. LAN on yleensä yksityisesti omistettu paikallisverkko, joka toimii pienellä alueella kuten yksittäisessä rakennuksessa tai rakennusryhmittymässä.

Location-Dependent Services
Sijaintiin perustuvat palvelut. Matkaviestinverkkojen palveluita, jotka perustuvat käyttäjän maantieteelliseen sijaintiin. Esim. maan kattava pizzataksinumero, joka yhdistyy aina kulloinkin lähimpään pizzataksiliikkeeseen.

MSC, 
Mobile Switching Centre (matkapuhelinkeskus). Matkapuhelinverkossa MSC vastaa yhteyden kytkemisestä käyttäjän haluamaan numeroon ja puhelun laskutuksesta. MSC myös kommunikoi verkon tilaajarekisterien kanssa hekemalla muun muassa tiedot käyttäjän tilaamista palveluista sekä matakapuhelimen sijainnista verkossa.

Narrowband (kapeakaistainen)
Tiedonsiirtokapasiteetin luokitus ja viestintäkanavan kuljetuskapasiteetti. Termillä viitataan usein viestintäkanavan tiedonsiirtokapasiteettiin, joka soveltuu puheensiirtoon ja on 64 kbit/s tai alhaisempi.

Packet Switching (pakettikytkentä)
Tiedonsiirtotapa, jossa siirrettävä tieto jaetaan määrätyn kokoisiksi paketeiksi. Paketit lähetetään yksitellen verkkoon sen jälkeen kun niihin on lisätty järjestysnumero ja osoitetieto käytetyn protokollan mukaisesti. Eri paketit saattavat kulkea verkossa erilaisia reittejä matkalla vastaanottajalle. Vastaanottopäässä paketit kootaan oikeaan järjestykseen ja siirretty tieto toimitetaan käyttäjälle alkuperäisessä muodossaan. Pakettikytkennän suuri etu on se, että eri käyttäjät voivat jakaa saman tiedonsiirtokanavan verkossa, jolloin tiedonsiirto on hyvin edullista. Haittana taas on se, että tiedon nopeaa perilletuloa ei voida taata ruuhkahuippujen takia.

Roaming
Matkaviestinverkon automaattinen toiminto, jolla verkko ylläpitää tiedot jokaisen matkaviestimen maantieteellisestä sijainnista. Tämän avulla matkaviestimeen saadaan yhteys tavallisesti lähettämällä radiokutsu ainoastaan yhdellä tukiasemalla, mikä säästää verkon kapasiteettiä huomattavasti.

International Roaming
Takoittaa, että matkapuhelinta voi käyttää myös ulkomailla kaikissa niissä verkoissa, joilla on ns. Roaming-sopimus käyttäjän kotiverkon operaattorin kanssa.

Second-generation cellular network 
Toisen sukupolven matkaviestinverkko. Näissä verkoissa radioyhteys matkapuhelimeen on digitaalinen ja mahdollistaa paremman äänenlaadun sekä suuremman kapasiteetin. Verkko on tarkoitettu ensisijaisesti puheensiirtoon. Tällaisia verkkoja ovat mm. GSM ja TDMA.

TCP, Transmission Control Protocol
TCP-protokolla tuo luotettavuutta epäluotettavan IP-kerroksen yläpuolelle. Se valvoo, että data tulee perille oikeassa järjestyksessä eikä sitä huku matkalla. Virhetilanteissa se huolehtii vioittuneiden tai kadonneitten tietojen uudelleenlähettämisestä ja varmistaa siirron onnistumisen kuittausviestien avulla.

TDMA, Time Division Multiple Access
Tänään TDMA-verkoilla tarkoitetaan digitaalisia matkaviestinverkkoja, jotka toimivat Yhdysvalloista peräisin olevalla IS-36 standardilla. Wideband TDMA on tästä eteenpäin kehitetty kolmannen sukupolven verkkostandardi. Tekninen määrittely TDMA:lle on digitaalinen tiedonsiirtoteknologia, jossa useat eri puhelut jakavat saman kantoaallon. IS-136-järjestelmässä kolme puhelua jakaa saman kantoaallon ja GSM:ssä puheluiden lukumäärä on enimmillään kahdeksan kantoaallon kaistanleveyden ollessa suurempi.

3G (Third-generation network)
Kolmannen sukupolven matkaviestinverkko, 3G-verkko. Nämä verkot ovat laajakaistaisia, jolloin puheen lisäksi myös kuvien ja datan siirto on tehokasta. Kapasiteetti on erittäin suuri. 3G-verkot saavat käyttöönsä uusia radiotaajuuksia 2 GHz alueelta. Esimerkiksi WCDMA (UMTS).

UMTS, Universal Mobile Telecommunication System
Langattoman teknologian seuraava sukupolvi, ns. Kolmas sukupolvi, joka yhdistää langattomat matkapuhelinjärjestelmät internetiin. UMTS pystyy siirtämään tietoa jopa 2 Mbit/s.

WAP, 
Wireless Application Protocol. Wap Forumin kehittämä protokolla, jonka tarkoituksena on tuottaa teollisuusstandardi mobiiliverkoissa toimivien sovellusten ja palvelujen kehittämiseen. Lähtökohtana on erilaisten mobiilipäätelaitteiden (kännykät, piipparit, PDA:T) ja internet-teknologioiden (XML-kuvauskieli, scriptit, sisältöformaatit) yhdistäminen, toisin sanoen internetin sisällön tuominen mobiilipäätelaitteisiin järkevässä muodossa.

WCDMA, Wide Band Code Division Multiple Access
Laajakaistainen CDMA-tekniikka, joka on osa UMTS-standardia.

Wideband
Laajakaistaisuus. Suurten datamäärien siirrossa käytettävä tekniikka, muun muassa UMTS.

Wireless terminal
Langaton päätelaite, kuten matkapuhelin tai -viestin.

WLAN (Wireless Local Area Network) 
4G:ssä mahdollisesti käytettävä langaton paikallisverkko.

 


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 07.12.2000 12:26
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/12/4gsanasto.shtml