TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


S-38.118 Teletekniikan perusteet

Harjoitustyö syksy 2000 - Tietoturvallisuus


Sisältö

Aloitus

Vakoilu tietoyhteiskunnassa

Televakoilu

Suojautuminen vakoilulta

Salauspolitiikka suomessa

Echelon

Linkit

Tekijät

Televakoilua

Matkapuhelinten avulla tapahtuvaa ihmisten yksityisyyden häirintää on mahdollista suorittaa lähinnä salakuuntelemalla puheluita, selvittämällä mihin numeroihin tietystä numerosta on soitettu, sekä seuraamalla käyttäjän fyysistä sijaintia.

Ensimmäisen sukupolven matkapuhelinverkoissa käyttäjän ja tukiaseman välinen yhteys on analoginen ja siten altis salakuuntelulle. Tietoturvaan ei paljonkaan panostettu, koska oletettiin salakuuntelulaitteiden olevan liian kalliita ja vaikeasti saatavia. Nämä uskomukset eivät kuitenkaan pidä enää paikkansa. Matkapuhelinverkot ovat onneksi digitalisoituneet ja se on lisännyt huomattavasti turvallisuutta. Digitalisointi on mahdollistanut tehokkaiden salausalgoritmien käytön.

Toisen sukupolven GSM-teknologiaan perustuvissa verkoissa käyttäjän ja tukiaseman välinen yhteys on hyvin salattu ja salakuuntelu on huomattavasti vaikeampaa joskaan ei mahdotonta, mikäli on sopivat laitteet ja asiantuntemusta. Erityisenä vaikeutena on yhteyden taajuuden vaihteleminen. GSM-järjestelmässä käytetään useita tekniikoita estämään verkkoon kohdistuvat hyökkäykset. Käytetyt ratkaisut ovat kuitenkin riittämättömiä tulevaisuudessa.

Viranomaiset pystyvät kuuntelemaan puheluja ilman salausta, suoraan keskuksesta. Poliiseilla on mahdollisuus käyttää salakuuntelua hyödyksi törkeissä rikostapauksissa. Poliisien harjoittama salakuuntelu tulee lisääntymään, koska salakuuntelu on helpottunut ja tarve on lisääntynyt huumerikollisuuden kasvun myötä. Poliiseille myönnettävien telekuuntelulupien ja televalvontalupien määrä on vuosittain kasvanut ja niitä myönnetään useita satoja. Televalvontalupa tarkoittaa, että poliisi saa tarkkailla kohdehenkilön puhelimen sijaintia ja käyttöä, mutta ei kuunnella puhelujen sisältöä. Tämä on hyödyllistä, kun halutaan todistaa, että epäilty on ollut rikospaikalla rikoksen tapahtuma hetkellä.

Kännykän käytön turvallisuus on merkittävää, kun puhelinta aletaan käyttää yhä enemmän maksuvälineenä. Kuluttajia kiinnostaa myös, miten uutta tekniikkaa käyttävien WAP-kännyköiden tietoturva on taattu, kun puhelinlinjalla asiakkaan ja pankin välissä on liikennettä hoitava operaattori. Pankkisalaisuuden säilyminen on tärkeää.


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 09:49
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/60/televakoilu.shtml