TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


S-38.118 Teletekniikan perusteet

Harjoitustyö syksy 2000 - Tietoturvallisuus


Sisältö

Aloitus

Vakoilu tietoyhteiskunnassa

Televakoilu

Suojautuminen vakoilulta

Salauspolitiikka suomessa

Echelon

Linkit

Tekijät

Suomen salauspolitiikka ja sen vaikutus teollisuuteen


Johdanto

Tietokonelaitteiden, tietoliikenteen ja niihin liittyvän teknologian sekä ohjelmistojen huiman kehityksen vuoksi ovat tietoturvaan kohdistuvat uhat lisääntyneet ja tulleet yhä vaikeammin hallittaviksi. Tietojärjestelmien kehittyessä nopeammin kuin niihin liittyvät turvaratkaisut eri uhkatekijöiden eliminoiminen on vaikeutunut vuosi vuodelta.

Sähköposti ja Internet

Useimmat meistä käyttävät Internetin palveluja miettimättä sen kummemmin tietoturvariskejä. Viime aikoina on kuitenkin pikku hiljaa alettu kiinnittää huomiota myös turvallisuusnäkökohtiin niin yrityksissä kuin yksityisten internet-surffailijoiden keskuudessa. Syynä tähän havahtumiseen on ainakin osaltaan olleet laajalti huomiota tiedotusvälineissä herättäneet virusepidemiat. Love letter, Melissa ja muut sähköpostin välityksellä levinneet virukset ovat paljastaneet kuinka haavoittuvaisia nykyiset tietoverkot ovat. Lisäksi lehdistä on voinut tämän tästä lukea kuinka taitavat hakkerit ovat murtautuneet eri yritysten salaisiin tietokantoihin. Jopa suuri ja mahtava Microsoft on joutunut nöyränä myötämään, että heidän uusimman ohjelmiston lähdekoodiin on päästy laittomasti käsiksi tietoverkon kautta.

Salauspolitiikka on siis tiukentumassa myös Suomessa. Tietoturvallisuuspalveluita tarjoavia yrityksiä syntyy kysynnän kasvaessa. Lisäksi tietoturvallisuuden alalla on perustettu yhdistys Tietoturva ry, joka tukee jäsenten pyrkimyksiä kehittää ja ylläpitää tietoturvatoiminnan ammattitaitoa ja laatua sekä edistää tietoturvallisuutta että hyvien tietoturvatapojen noudattamista tietoturvallisuuden kaikilla eri osa-alueilla.

Kännyköiden tietoturva

Matkapuhelimien tietoturva on parantunut huomattavasti analogisista NMT (Nordic Mobile Telephone) puhelimista. Nykyisin suuren suosion saavuttaneet digitaaliset GSM ( Global System for Mobile communications) puhelimet ovat tietoturvan kannalta turvallisempia verrattaessa NMT puhelimiin. NMT puheluita pystytään kuuntelemaan helposti käyttämällä skannereita ja vastaavia radioamatöörilaitteita. GSM puheluiden kuunteleminen reaaliajassa onkin jo hieman vaikeampi tehtävä.

Suomessa poliisi on saanut entistä laajemmat oikeudet kuunnella yksityisiä puheluita. Tätäkin voi toisaalta pitää eräänlaisena tietoturvaongelmana. Vaikka perusteet salakuuntelulle olisivat kuinka hyvät tahansa, on tälläinen yksityisyyden loukkaaminen aina moraalisesti arveluttavaa. Ja koskaanhan ei varmuudella voi sulkea pois väärinkäytön mahdollisuutta.

Isoveli valvoo!, Paul Kemppi

Ulkoiset tietoturvauhat

Ulkoisia uhkia ovat verkkoyhteyksiä pitkin tapahtuvat tietomurrot ja tahallinen haitanteko yrityksen tietojenkäsittelytoiminnalle.

Laitevarkaudet ovat ikävä yllätys yrityksen tietojenkäsittelytoiminnalle. Vaikka ohjelmistojen tiedostoista olisikin ajantasalla olevat varmuuskopiot, voi varastettujen koneiden mukana joutua yrityksen liikesalaisuuksia vieraisiin käsiin, jopa kilpaileville tahoille ja näin haitata yrityksen toimintaa.

Tietokonevirukset ovat kasvava ulkoinen uhka. Tietokonevirukset aiheuttaa vahinkoa tai häiriöitä tietokoneelle ja siinä oleville ohjelmille.

Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 09:49
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/60/politiikka.shtml