TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

HTML-ohjeet

Sivut tulee koodata mahdollisimman standardilla ja selainriippumattomalla HTML-kielellä. Kurssin virallinen HTML-suositus on World Wide Web Consortiumin HTML 4.0 Transitional, sillä Server Side Includes ei toimi tiukemman HTML 4.0 Strict -määrittelyn kanssa. Lisätietoa löytyy esimerkiksi seuraavien linkkien takaa:

Sivut saa halutessaan tehdä jollakin automaagisella HTML-generaattorilla, mutta käytännössä koodia joutuu näitten jäljiltä usein siivoamaan. Tärkeätä on esimerkiksi otsikoinnissa käyttää loogisia tyylejä (h1, h2 jne.) eikä pelkkää lihavointia tai suurempaa kirjasinkokoa. Ohjelmoinnista tuttua koodin sisentämistä ja kommentointia kannattaa harrastaa myös HTML:ää kirjoittaessa. Koodin selkeyttä ei sinänsä arvostella, pääasia on, että sivu menee mukinoitta tarkastuspalvelusta läpi.

[Aloitus] [Aiheet] [Anominen] [Ryhmät] [Kirjoitus] [Kuvitus] [HTML] [Palautus] [Arvostelu]


(S)HTML - lyhyt oppimäärä

HTML-standardi edellyttää, että webbisivulla on tietyt osat. Alla on esimerkki siitä, minkälaista perusrunkoa harjoitustyön kirjoittamisessa voi käyttää.

Sivu alkaa vakiomuotoisella kommentilla siitä, mitä HTML-versiota sivu noudattaa (doctype declaration). Esimerkkitapauksessamme on valittu W3C:n HTML 4.0 Transitional.

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"
      "http://www.w3.org/TR/REC-html40/loose.dtd">

Tämän jälkeen alkaa varsinainen HTML-kielinen osuus. Otsikkolohkossa (HEAD) tulee olla ainakin TITLE- ja LINK-osat. Avainsanat ja lyhyt kuvaus on tarkoitettu hakuohjelmia varten. Ne eivät ole pakollisia, mutta helpottavat satunnaisen webbailijan eksymistä juuri sinun sivullesi.

<HTML>

<HEAD>
   <TITLE>Hilavitkutin vieköön!</TITLE>
   <META name="keywords" content="hilavitkutin, vempain">
   <META name="description"
         content="Lyhyt kuvaus harjoitustyöstämme.">
   <LINK rev="made" href="mailto:tteekkar@cc.hut.fi">
</HEAD>

Tämän jälkeen tulee sivun varsinainen runko eli BODY-osa. Tästä eteenpäin koodi koskee selaimen ikkunassa näkyvää tekstiä. Include-rivi on niin sanottu SSI- eli Server-Side Includes -kommentti, jonka labran palvelin korvaa automaattisesti header-tiedostosta löytyvällä vakiomuotoisella otsikkopalkilla.

<BODY>
<!--#include virtual="/skel/header.shtml"-->

Kun nettisurffaaja käy noutamassa sivun omalle koneelleen, palvelin korvaa edellä olevan rivin n:llä rivillä koodia, joka näkyy selaimen ruudussa seuraavanlaisena linkkipalkkina:

TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Otsikkopalkin jälkeen tulee sivun pääotsikko ja varsinainen leipäteksti.

<H1>Pääotsikko</H1>

<P>Leipätekstiä</P>
<P>Lisää leipätekstiä</P>

Sivu loppuu jälleen SSI-viittaukseen ja pakollisiin loppumerkkeihin. Kyseisen SSI-viittauksen löytäessään palvelin lisää jokaiselle sivulle virtuaalisen alatunnisteen (engl. footer).

<!--#include virtual="/skel/footer.shtml"-->
</BODY>
</HTML>

Lopputuloksen näette muun muassa tämän sivun alalaidassa. Yleensä alatunniste kannattaa selvyyden vuoksi erottaa muusta tekstistä esimerkiksi vaakasuoralla viivalla (engl. horizontal ruler). (Huom! Labraan tulvivien sähköpostikyselyitten ja -oikaisujen vuoksi jokaisen sivun alalaitaan tulee lisäksi automaattisesti kommentti "Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Teletekniikan laboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta."

Huom! Hieno automagiikka toimii vain silloin, kun sivu on nimetty oikein .shtml-päätteellä. Muistakaa siis muuttaa sivujen nimet ja kaikki linkit, ennen kuin palautatte työn!


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämän sivun sisällöstä vastaavat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 03.11.1999 10:16.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/web/html-ohje.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]
?Kysy =>Anna palautetta!