TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
SPAM / UCE
Mitä SPAM on? Mitä tehdä spämmille? Ennaltaehkäisy Suodatus Lisätietoja
Tekijät:
Samil Hairetdin
Jyri Kytömäki
Jani Patokallio


Mitä spämmi on?

Spämmäys tarkoittaa saman sähköpostiviestin lähettämistä usealle henkilölle tai useaan uutisryhmään, jotka eivät niitä ole tilanneet/halunneet. Viestin sisältö on useimmiten mainos, mutta myös muun tyyppiset viestit luetaan spämmiksi. Viesteistä ei ole hyötyä juurikaan muille kuin lähettäjälle itselleen, joten ne voidaan luokitella sähköiseksi roskapostiksi. Lyhenne UCE tulee sanoista Unsolicited Commercial Email, joka tarkoittaa sähköpostimainontaa, jolle saaja ei ole antanut lupaa.

Mitä haittaa on spämmista?

1. Vastaanottaja maksaa.

Lähettäjälle koituvat kustannukset viesteistä ovat hyvin pienet. Tarvitaan vain tietokone ja nettiyhteys. Vastaanottajapuoli sen sijaan käyttää levytilaa ja kuluttaa turhaa aikaa viesteistä johtuen. Lisäksi yhteys on auki pidempään, joten myös silkkaa rahaa kuluu.

2. Viestien tulva

Suurin osa spämmistä on mainoksia, ja koska niiden lähettäminen on niin halpaa, voidaan viesti lähettää kaikkiin osoitteisiin, jotka tunnetaan. Usein spämmääjälle lähetetty poistopyyntö postituslistalta johtaa roskapostin lisääntymiseen, koska lähettäjäpuoli huomaa, että kyseisessä osoitteessa joku lukee viestejä. Spämmin lisääntyessä postilaatikot ja uutisryhmät täyttyvät, jolloin asialliset viestit ja henkilökohtainen posti hukkuvat muun postin sekaan.

3. Epärehellinen toiminta

Spämmääjät käyttävät myös viattomia välikäsiä viestiensä lähettämiseen. Näin he välttävät vastaanottajapäässä olevat estot kyseisen spämmärin osoitteesta tulevalle postille, koska näyttää, että viesti on tullut jostain muualta. Useimmat postitusjärjestelmät internetissä kun toimittavat viestit perille vaikkei kyseinen osoite sijaitse niiden omassa järjestelmässä. Välikäsi saa vastaanottajien valitukset niskoilleen sekä käyttää turhaan resursseja spämmääjän hyödyksi. Toinen tapa on ottaa sähköpostiosoite muutamaksi päiväksi kokeiltavaksi, ilmaiseksi tietysti. Ja lähettää sen kautta tuhansia viestejä, jonka jälkeen osoite hylätään. Palveluntarjoaja kuluttaa aikaa ja rahaa sotkujen siivoamiseen ja valvonnan kiristämiseen omien asiakkaiden suhteen.

4. Se on laitonta

Mainosten lähettäminen ilman vastaanottajan etukäteistä suostumusta sähköpostitse tai uutisryhmiin Suomessa on kielletty. Internettiä tai sähköistä viestintää ei kuitenkaan valtioiden rajat rajoita, joten muiden maiden tilanne vaikuttaa myös kotimaahan.

Aloitussivu


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 12.11.1999 11:26.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/7/whatspam.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]