TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Weppipalvelin nuppineulan päässä

[ Juho Haapala, Tuomo Lukka, Jarno Martikainen ]

Tekniikka

iPic internetpalvelin on maailman pienin sovellus, jossa on sekä TCP/IP-pino että HTTP-verkkopalvelin. iPic piiri on täydellinen mikrotietokone, ja se sisältää saman kokonaisuuden kuin oikea tietokonekin ( prosessori, muisti, sarjaportti ja kello-oskilaattori) yhdellä pienellä mikropiirillä. Piiri on kytketty suoraan internet-reitittimeen, joka on olennaisesti sama kuin internetyhteys palvelun tarjoajaan (ISP).

iPicin osat

Maailman pienin web-palvelin

Tässä on lähikuva iPic internetpalvelimesta.
Kuva: Stephen Bannasch

Yllä on kuva laboratorioprototyypistä. Piireistä vasemmanpuoleinen on iPic mikrotietokone, joka perustuu PIC 12C509A määritelmään, pienessä 8-pinnin SO8 paketissa. Oikeanpuoleinen piiri on malliltaan 24LC256 EEPROM. Se sisältää kaikki tiedostot, jotka iPic palvelin lähettää ulospäin. Tämä tarkoittaa suunnilleen samaa asiaa kuin kovalevy tavallisessa tietokoneessa. Pieni komponentti alhaalla palvelee tehonsäätimenä. Piirit on liitetty keltaisten ja sinisten lankojen avulla toisiinsa. Lopullisessa versiossa piirit voidaan suoraan integroida piirilevylle, ja tällä tavalla saadaan koko internetpalvelin mahtumaan tulitikun pään kokoiselle aluelle.

iPicin sisältämä TCP/IP-pino

TCP/IP-pino perustuu maailman pienimpään toteutukseen, joka on toteutettu pienellä 8 pinnin mikro-ohjaimella. Tässä on käytetty pelkästään 512 sanaa ohjelman ROM toteutukseen. Jos iPic mahtuu PIC:iin, se mahtuu melkeinpä mihin tahansa.

TCP/IP ohjelmalistaus mahtuu noin 256 tavuun (12-bittiä), ja loppu on ylimääräistä koodihöystettä.

  1. Piiri on PIC 12C509A, joka pyörii 4MHz:n taajuudella.
  2. Pienen iPic TCP/IP-pinon implementaatio.
  3. HTTP 1.0 yhteensopiva internetpalvelin.
  4. Yksinkertainen telnet-palvelin.
  5. 24LC256 i2c EEPROM.

Tämä on todellinen TCP/IP - pienestä koostaan huolimatta. Kyseessä on todella huolellinen toteutus käsinpakatusta TCP/IP pinosta. Kaiken lisäksi tämä on yhteensopiva RFC-1122:n mukaisten sovellusten kanssa.

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 13:00.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/56/tekniikka.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]