TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Navigointinurkka
Pääsivu
Puhelintyypit
Dual Band
GSM
City-puhelin
WAP-puhelin
Communicator
NMT
käytetty
Ominaisuudet 1
Ominaisuudet 2
Ominaisuudet 3
Kauppakierros
Työn tekniset tiedot

Tavalliset GSM-puhelimet
Tavallinen GSM-puhelin on varmasti ainakin toistaiseksi yleisimmin Euroopassa käytetty matkapuhelintyyppi. GSM toimii 900 MHz taajuusalueella. Suomessa GSM-verkko kattaa melkein koko Suomen ja kuuluvuus on hyvä. GSM toimii Länsi-Euroopassa ja lisäksi joissakin Kaukoidän ja Afrikan maissa.

GSM-puhelin on digitaalinen, mikä tarkoittaa sitä, että puhe kulkee bitteinä radioaaltoja pitkin. Digitaalinen puheen siirto takaa puhesalaisuuden paremmin kuin analoginen siirto, sillä bitteinä kulkevaa tietoa ei ole niin helppo muuttaa ymmärrettäväksi. Koska GSM on digitaalinen, siinä on sellaisia toimintoja, joita ei muuten matkapuhelimessa voisi olla. Tällainen toiminto on esimerkiksi soittajan numeron ilmestyminen näyttöön puhelimen soidessa. Lisäksi numero jää puhelimen muistiin, jos puheluun ei ole voitu vastata.

GSM-puhelimia on tarjolla monenlaisia malleja ja merkkejä, joskin kaksitaajuuspuhelimet ovat hiljalleen valtaamassa markkinaosuuksia. Yhdessä pistokokeemme kaupoista ei myyty enää lainkaan tavallisia GSM-puhelimia.

GSM-puhelimissa on niin käytännöllisiä kuin viihteellisiäkin ominaisuuksia. Monesti joku tietty malli on räätälöity juuri tietylle käyttäjäryhmälle sopivaksi. Työssään matkapuhelinta tarvitsevat arvostavat eri asioita kuin nuoret matkapuhelinten käyttäjät. Puhelimen hinta vaihtelee suuresti ominaisuuksien mukaan. Kun uusia malleja tulee markkinoille, vanhempien mallien hinta laskee huomattavasti, mutta ne voivat silti vielä olla hyvinkin käyttökelpoisia. Hyvän, toimivan peruspuhelimen edullista hankintahintaa himmentää se, että kaksitaajuuspuhelimien liittymät ovat hinnoittelultaan edullisempia. Kaksitaajuuspuhelimen hyvällä kuuluvuusalueella useimmiten puhuvan ei välttämättä kannata enää hankkia tavallista GSM-puhelinta.

tekijät: Johanna Parviainen, Samuli Laukkanen, Mika Penttinen


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 14.04.1999 17:12.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/42/gsm.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]