TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

< paasivu > < operaattorit > < hinnat > < muut > < yhteenveto >

 

Yhteenveto internet-operaattoreista.

Lopuksi eri operaattoreistä voi sanoa sen, että kilpailu on kaventanut eroja varsinkin ns. peruspaketeissa. Suurin osa näistä paketeista on lähes saman hintaisia ja surffiminuutin hintakin liikkuu melkoisen samalla tasolla. Hinta voi vaihdella suuresti vain silloin jos käyttäjä on ns. ääripäätä eli käyttää internettiä joko paljon tai todella vähän. Useimmilla operaattoreilla on myös tarjolla kotipaketteihin omat sähköpostiosoitteet ja kotisivutilat. Myös yhteyksien nopeudet ISDN- ja modeemi-yhteyksillä ovat lähellä toisiaan, yllättävää nopeuksissa oli se, että ne operaattorit joilla oli nopeat yhteydet kotimaahan oli vastaavasti hitaammat nopeudet ulkoihin ja päinvastoin. Nopein kotimaan yhteyksissä oli Nic ja hitain Clinet, ulkomaan yhteyksissä nopein oli Kolumbus ja hitain Nic. Ryhmämme vertaili lopuksi operaattoreita kolmelta eri kuvakulmalta.

Henkilö joka käyttää internettiä harvoin (kerran viikossa)

Jos haluaa internet yhteyden joka tulee halvaksi kun yhteyksiä tarvitsee näin vähän kannattaa valita joko Nic-free tai Kolumbus-surffi -liitymä, joissa ei ole kuukausi- tai liitymismaksuja. Kolumbus surffi maksaa 49p/puhelu ja 34p/min eikä lisäksi tule edes paikallispuhelumaksua. Nic free liittymällä voi surffata paikallispuhelumaksun hinnalla.

Henkilö joka käyttää internettiä kohtalaisesti (3-4 kertaa viikossa)

Tälläiselle surffaajalle löytyy lähes jokaiselta palveluntarjoajalta sopiva vaihtoehto. Joukosta erottuu edukseen jälleen Nic, joka hitaan puoleisista ulkomaan yhteyksistä huolimatta on varteen otettava vaihtoehto.

Henkilö joka käyttää internettiä paljon (päivittäin)

Jos internetin käyttö on jokapäiväistä ja sen kanssa on tekemisissä peräti useampia kertoja päivässä tulee silloin tärkeäksi valinnan kriteeriksi minuuttien perusteella peritty maksu. Tällaiselle käyttäjälle löytyy lähes kaikilta palveluntarjoajilta vaihtoehto, jossa surffailun hinta perustuu suunnilleen paikallispuhelinmaksuun. Nykyään kuitenkin monet aktiivikäyttäjät vaativat myös nopeampia yhteyksiä kuin mihin tavallinen modeemiyhteys pystyy, joten monelle ISDN voi olla myös varteenotettava vaihtoehto. Tällöin tosin kuukausimaksut heti kohoavat ja mahdollisesti kahden linjan käyttö nostaa heti minuuttiveloituksen kaksinkertaiseksi. Pääkaupunkiseudulla onkin myös ilmestynyt HTV:n kaapelimodeemiyhteys yhdeksi vaihtoehdoksi. HTV kasvattaa lähiaikoina palveluntarjontansa kattamaan koko kaapeliTV-alueensa ja tämä palvelu saa jatkuvasti lisää asiakkaita mm. puhelinlinjojen kautta toimiviin yhteyksiin verrattuna moninkertaisen nopeutensa takia. Liittymän saa 270 mk hintaan ja sen kuukausimaksu on 245 mk. Tällä hinnalla internet on käytettävissä 24 h vuorokaudessa.

 

< paasivu > < operaattorit > < hinnat > < muut > < yhteenveto >

 

Pasi Helasuo, Jori Johansson & Mikko Kolari  

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 11:05.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/34/yhteenveto.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]