TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

< paasivu > < operaattorit > < hinnat > < muut > < yhteenveto >

 

S-38.118 Teletekniikan perusteet

Harjoitustyö

Aihe: Miten valitsen internet-palveluntarjoajan?

 

Tekijät:

Pasi Helasuo / phelasuo@cc.hut.fi / http://www.hut.fi/~phelasuo

Jori Johansson / jjjohans@cc.hut.fi / http://www.hut.fi/~jjjohans

Mikko Kolari / mkolari@cc.hut.fi / http://www.hut.fi/~mkolari

 

Sisällys & Työnjako

1. < paasivu > aihe, tekijät, johdanto (Johansson)

2. < operaattorit > operaattorien palvelut, nopeus vertailu (Helasuo)

3. < hinnat > operaattorien hintatiedot (Kolari)

4. < muut > vertaillaan operaattoreita muilla metodeilla (Johansson)

5. < yhteenveto > yhteenveto, loppusanat (Helasuo, Johansson, Kolari)

* sivujen grafiikka ja koodaaminen (Johansson)

 

Johdanto:

Internet laajenee ja sen tarjoamien palvelujen mahdollisuudet kasvavat . Myös internet palveluntarjoajien asiakaskunta kasvaa ja operaattorien palvelut monipuolistuvat. Yksittäiselle kuluttajalle voi palveluntarjoajan valinta olla monimutkaista sillä jo operaattoreita on pelkästään yli kolmekymmentä, lisäksi useimmilla yhteydentarjoajilla on monia erilailla räätälöityjä liittymäpaketteja. Tämän harjoitustyön tarkoituksena on käsitellä internetin käytön kustannuksia kotikäyttäjille, yhteyksien nopeutta ja käyttövarmuutta. Sonera, Kolumbus, Saunalahti, Nic ja Eunet ovat tarkkailun etusijalla, sillä ne ovat suurimmat palveluntarjoajat. Materiaali on koottu edellämainittujen yritysten www-sivuilta, alan julkaisuista sekä henkilökohtaisista yhteyden otoista.

Työssä on keskitytty kotitalouksien käyttämiin Internet yhteyksiin eli modeemi- ja ISDN-yhteyksiin. Yritykset jätettiin ulkopuolelle, koska niistä ilmoitetut listahinnat ovat monesti vertailukelvottomia. Yrityksien hinnat sovitaan erikseen ja niihin vaikuttaa usein operaattorilta tilattavan kokonaispaketin arvo. Tänä päivänä on kotitalouksille tarjolla myös useita uusia ja laadukkaita yhteyksiä, näitä ovat mm. kaapelimodeemi ja ADSL-yhteydet. Myös nämä on jätetty pois vertailuista, sillä niistä tehdään erikseen samantyyppinen harjoitustyö.

Ko. ala on erittäin nopeasti muuttuva ja mm. WWW-selailun nopeus voi vaihdella operaattori kohtaisesti päivittäin ja esimerkiksi markkinaosuudet ovat muuttuneet viimeisen 10 kuukauden aikana merkittävästi. Myös operaattorien välillä vallitsee vaihteleva sekä armoton kilpailu, markkinaosuuksista suorastaan taistellaan. Asiakkaiden määrä onkin todella tärkeä asia internet-yrityksille, markkinaosuudet ovatkin luonnollisesti suurenluokan liikesalaisuuksia eikä niistä yleisesti levitetä. Tämän sai myös ryhmämme kokea kun lähetimme kuudelle eri operaattorille kyselyn asiakkaiden määristä. Vastaus oli yksinkertaisesti, että ko. tiedot olivat salaisia. Harjoitustyössämme ei siis ole tarkkoja markkinaosuuksia.

 

< paasivu > < operaattorit > < hinnat > < muut > < yhteenveto >

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 10:23.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/34/index.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]