TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
[Johdanto]

[Käyttäjät]

[Hinnoittelu]

[Tekninen toteutus]

[Ongelmat]

[Sovellukset]

[Tulevaisuus]

[Lähteet]


Tiedonsiirto sähköverkossa


Sovellukset

kodin automatisointi
Sähköverkon etuna tiedonsiirrossa muihin medioihin verrattuna on kodin laitteiden automatisointi. Jokaisella kodinkoneella olisi oma osoite ja niitä voisi ohjata miltä tahansa tietokoneelta. Kahvinkeittimen voisi käynnistää suoraan tietokoneelta, ja jos kotiautomaatio sen mahdollistaa, kahvilaadun ja -määränkin valinta tapahtuisi kotitietokoneelta kätevästi.

internet-yhteyksien tarjoaminen
Käytännön asioiden siirtyminen internettiin (pankki- yms. palvelut) tekee kiinteän yhteyden vähitellen tarpeelliseksi jokaiselle. Juuri siihen sähköverkossa tapahtuva tiedonsiirto tarjoaisi ratkaisun erityisen laajalle käyttäjäryhmälle.

lähiverkkojen muodostaminen
Lähiverkkojen rakentaminen on pienille toimistoille ja kotitalouksille vielä vaivalloista. Sähköverkon käyttö lähiverkkojen rakentamisessa olisi kannattavaa. Sen lisäksi, että verkon runko olisi valmiiksi asennettu, voitaisiin sitä nopeutensa ansiosta käyttää myös videokuvan ja puheen siirtoon, esimerkiksi videoneuvotteluun tai valvontakamerakuvan välittämiseen.

sähkömittarin luku sähköverkon kautta

[Ylös]

Tulevaisuus

Olemassa olevat sähköjohdot olisivat kätevä tapa saada tiedonsiirtoyhteys jokaiseen asuntoon, mutta "muuntimet" joita tarvitaan PC:n ja verkon välillä ovat toistaiseksi melko kalliita tavalliselle mattimeikäläiselle. Kansainväliset työryhmät pohtivat tiedon välittämistä sähköverkossa, mutta häiriöongelmaa ei ole saatu vielä ratkaistua. Lisäksi tarjolla on jo monenlaisia muita tekniikoita, joiden hinta-laatusuhde on hyvä. Sähköverkko saattaisi olla edullinen vaihtoehto maissa, joissa puhelinverkot ovat huonoja ja puheluiden hinnat kalliita. Yleinen mielipide on kuitenkin, että tästä tekniikasta voi tulla korkeintaan "yksi tekniikka muiden rinnalle". Sähköverkon käyttäminen tiedonsiirtoon ei tapahdu vielä tänään eikä huomenna. Useat yritykset eri maissa tutkivat kyllä sen mahdollisuuksia tulevaisuudessa, mutta toistaiseksi ollaan vielä pilottiprojekti-tasolla. Suomessa mm. Sonera on tutkinut sähköverkon tarjoamia mahdollisuuksia, mutta pilottiprojekti ei ole vielä käynnissä, sillä sopivaa laitetoimittajaa käytännön testeihin ole vielä löytynyt. Mikäli soveliasta toteutusmallia ei saada lähitulevaisuudessa aikaiseksi, alkaa sähköverkon markkinarako kaventua, sillä koko ajan tulee uusia entistä nopeampia tiedonsiirtomenetelmiä (ADSL, kaapelimodeemi...), jotka tavoittavat yhä useampia kuluttajia ja yrityksiä.

[Ylös]


Tekijät:
Juha Huotari | Tekninen, hinnoittelu ja kuvat |
Matias Pyy | Sovellukset, ongelmat, tulevaisuus ja lähdeluettelo |
Jenni Brunila | Johdanto, käyttäjät ja html |

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 13:40.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/31/sovellukset.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]