TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

UMTS?

3G terminaalit

UMTS verkkoteknologia

Satelliittipuhelimesta maailmanpuhelin?

Siirtyminen kolmanteen sukupolveen

UMTS:n standardointi

Tekijät

Viitteet


Siirtyminen kolmanteen sukupolveen

Siirtyminen GSM -järjestelmästä kolmannen sukupolven matkapuhelimiin ei tapahdu hetkessä. Prosessissa on muutama välivaihe jotka on esitelty seuraavassa.

1992

GSM operaattorit tarjoavat piirikytkentäisellä yhteydellä 9,6 kbit/s siirtonopeuden. Käyttäjät pystyvät surffaamaan Internetissä, lähettämään sähköpostia ja fakseja kytkemällä tarvittavat laitteet -GSM puhelimeen. Tekstiviestit tulevat markkinoille, käyttäjällä on mahdollisuus lähettää SMS -viesti, jonka maksimipituus on 160 merkkiä.

1998

HSCSD (High Speed Circuit Switched Data) käyttää neljää peräkkäistä 14,4 kbit/s siirtonopeuksista lohkoa, joten maksimisiirtokapasiteettia voidaan nostaa 57,6 kilobittiin sekunnissa.

1999

GPRS on pakettikytkentäinen siirtotapa, jossa pystytään kasvattamaan tiedonsiirtokapasiteettiä käyttämällä kahdeksaa 21,4 kbit/s kanavaa, antaen maksimikapasiteetiksi 171,2 kbit/s. GPRS:n suurin etu on kuitenkin se, että se pystyy kytkeytymään läpinäkyvästi Internettiin/Intranettiin samalla tavoin kuin nykyisin IP (Internet Protocol) palvelimelle nykyisin liitytään esimerkiksi lähiverkoissa.

2000

EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution), joka aikaisemmin tunnettiin GSM 384:nä tarjoaa 384 kbit/s maksimisiirtokapasiteetin käyttämällä kahdeksaa tiedonsiirtokanavaa. Kehittynyt, automaattinen modulointimenetelmä parantaa radio linkkien laatua. Parhaat siirtonopeudet saavutetaan lähellä tukiasemia, paikoilla joissa ei ole häiritseviä tekijöitä. Toisaalta EDGE kattaa melko laajan alueen hitaammilla nopeuksilla.

2002

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) on kolmannen sukupolven matkapuhelinjärjestelmä, joka tukee sekä paketti- että piirikytkentäistä tiedonsiirtoa. Ulkotiloissa pystytään 64-144 kbit/s tiedonsiirtonopeuksiis, maksimisiirtonopeus sisätiloissa on jopa 2 Mbit/s. Käytännössä tämä tarkoittaa mahdollisuutta käyttää ISDN -palveluja kännykällä ja hyödyntämään videopalveluja kännykän avulla.

Useita samanaikaisia yhteyksiä voi olla samaan aikaan käytössä. Toimintoa voidaan hyödyntää esimerkiksi siten, että käytetään piirikytkentäistä yhteyttä videokonferenssin pitämiseksi, ja toisaalta selataan Internetiä pakettikytkentäisellä yhteydellä.

Edellinen sivu | Seuraava sivu

Copyright 1999 Ville Sointu, Tuomas Erke, Antti Kaltiainen

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 18.11.1999 10:31.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/19/siirtym.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]