TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Kurssin S-38.118 harjoitustyö
S-99/ryhmä 18

Tekijät:

Arto Tuomi
Teksti

Jari Hietanen
Teksti + Grafiikka

Timo Melkko
HTML-toteutus

 

YLEISTÄ ADSL:STÄ

ADSL
ADSL - tekniikka

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) - tekniikka mahdollistaa käyttäjälle nopean datayhteyden tavallisen puhelinkaapelin välityksellä. ADSL – yhteyden toiminta perustuu siihen, että datayhteydet hoidetaan normaalia puhelinliikennettä korkeammilla taajuuksilla. Näin saadan siirrettyä suuria määriä tietoa erittäin nopeasti. Haittapuolena tästä on kuitenkin se, että fyysisten etäisyyksien täytyy olla suhteellisen lyhyitä tilaajalta puhelinkeskukseen. Esimerkiksi 2 Mbps yhteyden etäisyys voi olla maksimissaan noin 5 kilometriä. Tämä ei kuitenkaan aiheuta yleensä kaupungeissa ja taajamissa ongelmia, koska tilaajohdon pituus on keskimäärin vain 1,5 kilometriä.

Alla on rakennekaavio ADSL-liittymästä.

Rakennekaavio

Mitä käyttäjä tarvitsee?ADSL-verkkopääte

Käyttäjä tarvitsee kotiin ADSL– verkkopäätteen (kuvassa 3comin pääte), johon kytketään vanhat analogiset puhelinlaitteet ja faksit käyttäen analogisovittimia. Tietokoneeseen tarvitaan normaali ethernet-verkkokortti, joka taas kytketään siihen tarkoitetulla RJ-45 liittimin varustetulla kaapelilla suoraan verkkopäätteeseen. ADSL-verkkopäätteen voi ostaa käyttäjä itsekin, mutta yleensä verkkopäätteen toimittaa puhelinyhtiö, jolta asiakas on yhteyden hankkinut. Puhelinkeskuksen päähän palvelun tarjoaja joutuu myös asentamaan ADSL- yhteyksistä huolehtivan laitteiston.

ADSL-yhteyden edut

ADSL – yhteydellä saavutetaan nopea, kiinteähintainen, aina päällä oleva ja nykyistä tekniikkaa hyödyntävä datayhteys, joka on teoriassa mahdollista saada lähes mihin tahansa missä perinteinen puhelinverkko on saatavilla. Yhteys asiakkaalta yhteyden tarjoajalle on koko kapasiteetiltaan ainostaan asiakkaan käytössä. Tavalliseen 56kbps modeemiin verrattuna hitainkin ADSL-yhteys on noin 6 kertaa nopeampi, ISDN:ääkin ADSL on tuplasti nopeampi. Rahaa lisää sijoittamalla ADSL-yhteyteen päästään vieläkin suurempiin nopeuseroihin.

Yleistä ADSL:stä | Saatavuus ja hinnoittelu | Vaihtoehdot | Linkit


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 11.11.1999 19:22.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/18/index.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]