TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Kurssin S-38.118 harjoitustyö
S-99/ryhmä 18
ADSL

Yleistä ADSL:stä

Saatavuus ja hinnoittelu

Vaihtoehdot

Linkit

 

Tekijät:

Arto Tuomi
Teksti

Jari Hietanen
Teksti + Grafiikka

Timo Melkko
HTML-toteutus

 

SAATAVUUS JA HINNOITTELU

ADSL-liittymien saatavuus ja hinnat Suomessa

Tänä syksynä ovat useat puhelinyhtiöt julkaisseet ADSL-palvelunsa Suomessa. Yksi ensimmäisistä liikkeellä olijoista oli rajatulla alueella Helsingissä ja Espoossa yhteyksiä tarjoamassa Clinet. Clinetin tarjoamat yhteydet ovat hinnoiltaan lähinnä yritysten ja yhteisöjen saatavilla. Samaa markkinasegmenttiä tavoittelevat myös Telia ja Sonera. Näistä Telia julkisti lokakuun alussa oman PK-yrityksille suunnitellun ADSL-yhteytensä. Se on tällä hetkellä saatavilla Helsingin, Turun ja Tampereen ydinkeskustoissa, mutta aluetta on tarkoitus laajentaa nopeassa aikataulussa. Hinnoittelussa näkyy yrityskeskeisyys, aloitusmaksu on 7500 mk ja kuukausimaksu 2275 mk. Telian yhteys on maksimissaan 6Mbps tilaajalle päin ja 640kbps tilaajalta ulospäin. Soneran ADSL yhteys on räätälöidään nopeudeltaan ja hinnaltaan tapauskohtaisesti, hinta kuitenkin pitää sen vain yritysten saatavilla.

HPY on lanseerannut tänä syksynä kuluttajamarkkinoille tarkoitetun Koti-ADSL-yhteyden pääkaupunkiseudulle. HPY:llä oli jo aikaisemmin pilottiprojekti, jossa yhteyden sai rajoitetulle alueelle Helsingin ydinkeskustassa 3000 mk aloitusmaksua ja 950 mk kuukausimaksua vastaan. Nyt aluetta laajennetaan nopeasti ja hintoja on tiputettu kuluttajan kukkarolle paremmin sopiviksi. Vuoden loppuun mennessä katealueen olisi tarkoitus olla lähes koko kehä kolmosen sisus ja vuonna 2000 koko HPY:n paikallisliittymien tarjonta-alue.Edullisin ja samalla hitain yhteys (256 kbps tilaajalle ja ulospäin) maksaa 395 mk kuukaudessa, jonka lisäksi tulee internet operaattorille maksettava maksu yhteyksistä, mikä tässä nopeusluokassa on Kolumbusta käytettäessä 149 mk kuukaudessa. Toiseksi nopein yhteys on 1 Mbps tilaajalle ja 384kbps ja sen kustannukset ovat 650 mk HPY:lle ja 449 mk Kolumbukselle kuukaudessa. Nopein ja samalla nimestään Koti-ADSL huolimatta lähinnä yritysten maksukykyluokassa oleva 2 Mbps tilaajalle ja 512 kbps ulospäin maksaa 800 mk HPY:lle ja Kolumbukselle 669 mk kuukaudessa. Kaikissa kolmessa yhteysvaihtoehdossa on ADSL-liittymän asennusmaksu 2950 mk.

Tamperelainen TPO on myös julkaissut kuluttajille suunnatut ADSL-yhteydet tänä syksynä. Saatavuusalueena on tällä hetkellä tiettyjen puhelinkeskusten piiriin kuuluvat tilaajat. TPO:n hinnoittelu on vielä hieman monimutkaisempaa kuin HPY:n. Asennusmaksu on kaikille yhteysvaihtoehdoille kuitenkin sama 2440 mk. Aluksi tulee valita yhteyden nopeus joko 256 kbps tilaajalle & ulospäin tai 2 Mbps tilaajalle ja 512 kbps ulospäin, hitaampi maksaa 690 mk ja nopeampi 930 mk kuukaudessa. Tämän jälkeen valitaan halutaanko tavallinen puhelinliittymä 54,90 mk/kk vai ISDN-yhteys 73,20 mk/kk, ISDN-liittymän hyödyt ADSL-liittymän yhteydessä jäävät kuitenkin hiukan kyseenalaisiksi. Lopuksi valitaan TPO:n kahdesta internet yhteydestä, kalliimpaan 96 mk/kk kuuluu viisi sähköpostiosoitetta ja oikeus nopeampiin ulkomaanyhteyksiin. Halvemmassa joutuu tyytymään hitaampiin ulkomaanyhteyksiin ja yhteen sähköpostiosoitteeseen. Halvimmillaan TPO:n ADSL-yhteys maksaa 790,90 mk kuukaudessa ja toisessa ääripäässä 1099,20 mk/kk. TPO on julkaissut myös erityisesti yrityskäyttöön suunnitellut vaihtoehdot Yritys-ADSL1- ja Yritys-ADSL2-liittymät. Ne ovat nopeudeltaan joko 384/384kbps tai 2Mb/512kbps ja sisältävät useita sähköpostiosoitteita. Lisäksi TPO tarjoaa etätyön tekijöille ADSL-yhteyttä, jossa internet yhteydet hoidetaan yrityksen verkon kautta.

Tulevaisuudessa on myös Saunalahdelta tulossa DSL-yhteys kuluttajakäyttöön. Muista poiketen toteutustekniikkana on symmetrinen SDSL. Saunalahden toimitusjohtaja Harri Johannesdahlin mukaan tavoitteena on nopeudeltaan molempiin suuntiin n. 500 kbps ja kustannuksiltaan alle 500 mk kuukaudessa oleva yhteys. Tarkempia tietoja pitäisi olla saatavilla marraskuun aikana. Myös Lännen puhelin aikoo aloittaa vuodenvaihteessa ADSL-liittymien tarjoamisen, alustavien tietojen mukaan yhteys 256kbps ja hintana runsaat 800 mk.

Hinta esteenä kotikäytölle

Nykyisillä ADSL-yhteyksien hinnoilla yhteydet ovat vielä useimpien kotikäyttäjien ulottumattomissa. Harvan kotikäyttäjän puhelinlasku on vähintään 500 mk/kk, jolloin ADSL olisi taloudellisesti kannattava hankinta. Näille paljon internetiä käyttäville ADSL on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto, jos ei asu alueella, jossa on kaapelimodeemi saatavilla. Keväällä 2000 HPY suunnittelee tarjoavansa kuluttajille G.Lite- tekniikkaan perustuvia ADSL-yhteyksiä, joiden pitäisi olla varsinaisia ADSL-yhteyksiä edullisempia. Hintojen voi olettaa laskevan kunhan päästään todelliseen massamarkkinointiin, aikaiset uusien teknikoiden omaksujat joutuvat aina maksamaan ilostaan.

Pienyrityksille, jotka aikaisemmin ovat joutuneet turvautumaan ISDN-reitittimiin ovat ADSL-yhteydet erinomainen vaihtoehto. Kustannukset voivat hyvinkin jäädä alle ISDN-yhteyksien ja samalla saavutetaan myös kertaluokkaa nopeammat yhteydet.

Yleistä ADSL:stä | Saatavuus ja hinnoittelu | Vaihtoehdot | Linkit


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 11.11.1999 19:20.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/18/hinnat.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]