MP3:n tulevaisuus

Mitä tuleman pitää?

Imuroiko jokainen tulevaisuudessa musiikkinsa maksua vastaan netistä, vai kuivuuko koko bisnes alkuinnostuksen jälkeen täysin kasaan? Vastaus kysymykseen riippuu siitä, keneltä kysytään. Onehouse-musiikkikonsultointiyrityksen perustanut Jim Griffin näkee tulevaisuuden nykyistä MP3-kulttuuriakin radikaalimpana. Hän ennustaa, että tulevaisudessa kuluttajat saavat musiikkia Internetistä jatkuvalla syötöllä, eikä kenenkään tarvitse enää omistaa biisejä levyjen tai tiedostojen muodossa. Ennusmerkkejä tästä kehityksestä on jo nyt nähtävissä esimerkiksi SHOUTcast.comin kaltaisilla jakelusivustoilla, joiden avulla surffaaja voi valita haluamansa radioaseman mistä tahansa maailmasta.

shoutcast.com -logo
Kuva sivulta www.shoutcast.com

Mutta millä tämä kehitys tullaan rahoittamaan? Miksi kukaan järjestäisi tällaisia palveluja nettiin, jos siitä ei ole tiedossa mitään hyötyä? Yksi mahdollisuus on kuukausittaiset jäsenmaksut, jotka maksetaan Internet-radioasemien ylläpitäjille. On myös mahdollista, että yritykset maksavat radioasemille saadakseen mainoksiaan kappaleiden väliin. (Huvittavaa sinänsä, että tämä vaihtoehto ei ole niinkään kaukana nykyisestä radiotoiminnasta...)

Tulevaisuudessa musiikkia tullaan rodennäköisesti levittämään myös muissa tiedostomuodoissa kuin MP3:na. Eri standardien imurointiin ja kuunteluun tarvitaan omat ohjelmistot ja koodinpurkujärjestelmät. Osa jaossa olevasta musiikista tulee todennäköisesti olemaan saatavilla vain nettiradioissa, kun taas osa on vapaasti imuroitavissa. Yksi tulevaisuudessa käytettävistä tiedostomuodoista tulee varmaankin olemaan levy-yhtiöiden valvonnassa, jolloin myös musiikin myyminen Internetissä on mahdollista. Jos jokin suuri tähti ei haluaisi levittää musiikkiaan ilmaiseksi, sitä levitettäisiin Internetissä vain tässä muodossa. Näin markkinoilla liikkuisi vain musiikkia, josta on maksettu täysi hinta. Tämä vaatisi tietenkin jonkinlaisen kopiointisuojauksen kehittämistä, ja pian oltaisiinkin uudessa oravanpyörässä, jossa hakkerit ensin murtaisivat suojauksen ja levy-yhtiöt kehittäisivät aina uuden suojauksen vastauksena tähän...

Mutta voiko sähköisessä muodossa oleva musiikki lopulta korvata nykyisiä CD- ja DVD-levyjä? Kun Internet löi itsensä läpi, ennustettiin, että kohta kukaan ei enää lue kirjoja. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Tekstiä on useimpien ihmisten mielestä kuitenkin miellyttävämpi lukea kirjasta kuin näytöltä. Tämän lisäksi kirja on esineenä konkreettinen; kirja on muutakin kuin sisältämänsä teksti. Voidaanko katsoa, että CD-levyissä on jotakin samaa? Musiikkia voidaan toki nauhoittaa tietokoneelta CD-levylle, mutta onko se lopultakaan sama asia kuin CD-levyn ostaminen kaupasta?

[pääsivu] [MP3:n tekniikka] [musiikkiteollisuus]
[laillisuus ja moraali] [tulevaisuus] [sanastoa] [referenssit]


Tästä sivusta vastaavat:
Otto Korkalo
Anssi Keskinen
Anssi Hoikkanen