TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

GPS



GPS - käytännön sovellukset

Veneily

Yleisimmin termi GPS on tunnettu veneilypiireissä. Lähes niin kauan, kun tarpeellinen tekniikka on ollut olemassa, on GPS:ää käytetty veneiden paikanmääritykseen. Uutta teknologiaa navigoinnissa edustavat sähköisten merikarttojen sekä GPS- laitteiden yhdistelmät, joita ohjataan esimerkiksi kannettavalla PC:llä. Tällaisella laitteistolla voidaan esimerkiksi ohjelmoida vene kulkemaan automaattiohjauksella haluttuja reittipisteitä.

Maaliikenne

Maaliikenteessä paras esimerkki GPS:n käytöstä tulee rekkaliikenteestä. Suomalaisille rekoille on kehitetty oma GPS:ään perustuva valvontajärjestelmä, jonka avulla saadaan tietoa rekan sijainnista, nopeudesta sekä kulkusuunnasta. Järjestelmällä voidaan lisäksi viestiä kuljettajan ja valvomon völillä käyttäen erityisiä GPS-järjestelmään liittymättömiä viestintäsatelliitteja.

Rekkojen lisäksi on satelliittipaikannusta, erityisesti differentiaali-GPS:ää (DGPS), alettu käyttää myös bussiliikenteen apuna. Joihinkin kaupunkeihin on jo kehitetty elektronisia bussien ohitusaikamonitoreja, joiden ruudulta voi matkustaja tarkastaa DGPS- pohjaisella laitteistolla arvioidun bussin ohitusajan pysäkillään. Näin vanhat, puhtaaseen arviointiin perustuvat paperiaikataulut alkavat siirtyä historiaan, ja aikataulut muuttuvat hieman sitä mukaa, kun bussi reitillään etenee.

GPS-tekniikan halpenemisen myötä ovat paikannuslaitteet tulleet myös yksityisten ihmisten ulottuville. Nykyisin niitä on saatavana jo monien eri valmistajien versioina. Lähinnä GPS-laitteet on tarkoitettu retkeilijöille maastossa liikkumisen helpottajiksi: niihin voi tallettaa eri karttapisteitä, joihin retkeilijän "GPS-kompassi" osoittaa suorimman reitin sekä kertoo etäisyyden ja kävelynopeuden(!).

Muut käyttötarkoitukset

Koska GPS-satelliiteissa on erittäin tarkat atomikellot (virheet vain joitain miljoonasosasekunteja), soveltuvat ne erinomaisesti erilaisiin ajastustehtäviin. Useat televerkot käyttävät viestintänsä synkronointiin juuri GPS-signaaleja.

Tulevaisuus..?

GPS:ää on tähän mennessä hyödynnetty vasta varsin kapea-alaisesti. Ei ole vaikeaa kuvitella halpojen paikannuslaitteiden ilmaantumista vaikkapa kännyköihin tai henkilöautoihin, mahdollistaen erilaiset paikannus- ja karttatoiminnot. Jos näihin lisättäisiin vielä jonkinlainen tietokantasovellus, niin esimerkiksi kuljettaja voisi vaikkapa kysyä autoltaan lähimmän huoltoaseman sijainnin - ei lainkaan mahdoton ajatus tulevaisuudessa. Jos tekniikka halpenee tarpeeksi, voisi GPS:n kuvitella olevan kätevä lisä jokaisen ihmisen elämään.


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 26.11.1998 14:36.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/8/Kaytanto.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]