TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

GPS



GPS:n historiaa

Lähtökohta, TIMATION (1960-1972)

Jo 1960-luvulla on ollut satelliitteihin perustuvia navigointijärjestelmiä. TIMATION (TIMe navigATION) tarjosi vuodesta 1964 lähtien paikan ja liikkeen määrityksen hitaasti liikkuville kulkuneuvoille, kuten suurille laivoille. Tämä järjestelmä oli käytössä vielä 1996.

I Vaihe (1973-1979)

1970-luvulla alettiin luoda pohjaa NAVSTAR (all-weather navigation system) GPS-järjestelmälle. Tuloksena kaksi NTS (Navigation Technology Satellite) satelliittia laukaistiin avaruuteen. NTS satelliitit tukivat GPS-järjestelmää ja ensimmäinen GPS-signaali vastaanotettiin avaruudesta NTS-2 satelliitilta. Satelliitti meni kuitenkin epäkuntoon jo kahdeksan kuukauden kuluttua laukaisusta. Näitä ensimmäisiä GPS-tekniikkaan pohjautuvia satelliitteja kutsutaan ensimmäisen erän (block) satelliiteiksi, eivätkä ne tukeneet kaikkia nykyisin käytössä olevia GPS-toimintoja. Ensimmäisen erän GPS-satelliitit laukaistiin vuosien 1978 ja 1985 välisenä aikana. Vuoden 1995 heinäkuussa oli näistä satelliiteista käytössä enää yksi.

II Vaihe (1979-1985)

Toisessa vaiheessa tapahtui lähinnä kehitystyötä, päätettiin 28 toisen vaiheen satelliitin tilaamisesta ja käyttäjälaitteita kehitettiin eteenpäin. Satelliitit laukaistiin kuitenkin vasta kolmannessa kehitysvaiheessa.

III Vaihe (1986- nykypäivä )

Avaruussukkula Challengerin onnettomuuden jälkeen 1986 tapahtui muutoksia GPS satelliittien laukaisupaikoilla ja ensimmäinen toisen vaiheen GPS-satelliitti laukaistiin vasta 1989 helmikuussa. Ensimmäisen ja toisen vaiheen satelliitit saavuttivat kaksiulotteisen paikantamisen mahdollisuuden maailmanlaajuisesti kesäkuussa vuonna 1991 ja maailmanlaajuinen kolmiulotteinen paikannus (leveys, pituus ja korkeus) tuli mahdolliseksi vuonna 1993. Kyseinen tekniikka ei siis ole kovinkaan vanhaa, vaikka GPS-järjestelmää on kehitetty vuodesta 1973 lähtien. Täydellinen 24 satelliitin järjestelmä saatiin valmiiksi huhtikuussa 1994 ja loput jäljellä olevista satelliiteista laukaistaan tarpeen niin vaatiessa. Armeijan käyttöön tarkoitettu GPS-järjestelmän taso saavutettiin 1995.

Käyttäjälaitteiden täysi tuotanto hyväksyttiin tammikuussa 1992. Näihin laitteisiin kuuluu erilaisia tarkoituksia varten olevia vastaanottimia, esimerkiksi erilaiset laitteet helikoptereille ja maa-ajoneuvoille. Vaikka osa laitteista oli suunniteltu demostraatio- ja opetuskäyttöön, oli näitäkin laitteita paljolti käytössä jo aavikkosodan aikana. Laitteet ovat kehittyneet jatkuvasti ja uusia virheenkorjausmenetelmiä kehitellään jatkuvasti. Nykyään voidaan käyttölaitteet jaotella armeijan käyttämiin ja kaupallisiin. GPS on levinnyt lyhyessä ajassa varsin yleiseksi, jopa autoihin voi lisävarusteena nykyään tilata GPS-käyttölaitteen, tosin toistaiseksi hintataso on ollut varsin korkea.


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 26.11.1998 13:01.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/8/Historia.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]