TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Isoveli valvoo sinuakin

[Johdanto]
[Perusteet]
[Salausmenetelmät]
[Hyökkäykset]
[Tiedon kätkeminen]
Politiikkaa
[Sanastoa]
[Linkkejä]
[Tekijät]

Yhdysvaltojen vientirajoitukset

Omaan turvallisuuteensa vedoten Yhdysvallat on säätänyt varsin tiukat rajoitukset sille, minkälaisia salausjärjestelmiä maasta saa viedä ulos. Käytännössä rajoitukset ovat niin tiukkoja, että tänä päivänä turvalliseksi luokiteltavia salausjärjestelmiä ei ole mahdollista viedä ulkomaille, ilman tiukkoja rajoituksia. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että eurooppalaiset joutuvat tyytyivät www-selaimissaan paljon heikompaan salaukseen kuin Yhdysvalloissa asuvat.

Toisten harmi - meidän onni

Rajoitusten ainoa hyvä puoli on, että ne tarjoavat loistavan tilaisuuden Yhdysvaltojen ulkopuolella toimiville tietoturva-alan ohjelmistoyrityksille, kuten suomalaisille Data Fellowsille ja SSH:lle. Yhdysvalloissa toimivia isoja ohjelmistotaloja tämä luonnollisesti harmittaa, joten ne yrittävät päästä vientirajoituksista mahdollisimman nopeasti eroon. Ratkaisuksi ongelmiin Yhdysvaltain hallitus on tarjonnut mm. key-escrow järjestelmää, jossa sen määrittelemällä taholla olisi hallussaan yleisavain, jolla salaus pystyttäisiin murtamaan. Ymmärrettävistä syistä muiden maiden hallitukset ja yritykset eivät ole kovin innostuneita asiasta.

NSA - National Security Agency

Tiedon salauksesta on mahdotonta puhua mainitsematta jossain vaiheessa Yhdysvaltojen National Security Agencya, NSA:ta. NSA:n perusti vuonna 1952 Yhdysvaltojen silloinen presidentti Harry Truman puolustusministeriön alaisuuteen. Alkuperäisten toimintaohjeiden mukaan viraston tehtäviin kuului mm. tietoliikkeyhteyksiin liittyvä tiedustelu.

Salaperäinen jättiläinen

Massiivisuudestaan huolimatta NSA:sta tiedetään kovin vähän, sillä kansallisen turvallisuuden nimissä se on verhottu salaisuuksien vyyhdillä. NSA:n palveluksessa on arviolta 16000 henkeä, sen budjetin arvioidaan olevan suunnilleen 13 miljardin dollarin luokkaa, se on maailman suurin matemaatikkojen työllistäjä ja hankkii enemmän ATK-laitteita kuin mikään muu organisaatio maailmassa. NSA:n tehtäviin kuuluu myös salausalgoritmien kehittäminen ja tutkiminen ja valtavien resurssiensa ansiosta sen arvellaankin olevan siinä vähintään muutamia vuosia muita tahoja edellä.

Meitä kuunnellaan..

NSA:n kansainvälisin hanke lienee ECHELON tiedusteluverkosto, josta Euroopan Unionikin kiinnostui kesällä 1998. ECHELON on koko maailmankattava verkosta, joka seuraa lähes kaikkea kansainvälistä puhelu, fax ja data-liikennettä. Hankkeessa mukana olevien tiedustelujärjestöjen tietokoneet analysoivat yötä päivää liikennettä etsien sieltä tiettyjä avainsanoja. Lisätietoja ECHOLONista löytyy linkkilistan kautta.

Tietoturva-aktivistien suhtautumista NSA:han kuvastaa ehkä parhaiten Internetissä vastaan tullut heitto: "1984 -- we are late on schedule" - NSA, joka tietenkin viittaa George Orwellin klassikkoromaaniin Vuonna 1984.


<< Tiedon kätkeminen         Sanastoa >>
Tekijät: Teemu Hyle, Juha Palomäki, Jarkko Rintamäki

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 15:48.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/39/politiikka.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]